Életmód

Szuperszámítógéppel akart bitcoint bányászni két orosz mérnök

Bitcoint akart bányászni két orosz mérnök egy atomkutató-központ szuperszámítógépével, de lebuktak, mikor rá akarták kötni a gépet az internetre.

Őrizetbe vette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a szarovi Összoroszországi Kísérleti Fizikai Tudományos Kutatóintézetének két mérnökét, akiket azzal vádolnak, hogy megpróbáltak bitcoint bányászni az intézmény szuperszámítógépével.

Szarovban 2011-ben állították rendszerbe az akkor Oroszországban a leggyorsabb, 1 petaflop műveleti sebességű szuperkomputert, amelyet a világ 500-as toplistáján a 12. helyre rangsoroltak.

Bitcoint próbált meg bányászni két mérnök egy orosz atomkutató-központ szuperkomputerével

A Life úgy értesült, hogy a két mérnököt akkor fülelte le a kutatóintézet biztonsági szolgálata, amikor az internetkapcsolat megteremtése érdekében az elszigetelt számítógépet megkísérelték a belső hálózattal összekötni. Az FSZB azt is vizsgálja, hogy ezzel a két gyanúsított nem követett-e el hazaárulást. 

Nem ők az egyetlenek, akik munkahelyük erőforrásaival akartak kriptovalutát bányászni

Decemberben az FSZB őrizetbe vette a vnukovói repülőtér egyik rendszergazdáját, aki a moszkvai légi irányítás kapacitásait állította a kriptodeviza-szerzés szolgálatába. Szeptemberben az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget kormányánál lepleztek le hasonló kísérletet, de a Szberbank néhány alkalmazottja is bányászatra használta a pénzintézet erőforrásait.

A kriptodeviza-szerzés egyik módja az úgynevezett bányászat, amelynek során kriptodeviza-hálózathoz kapcsolódó számítógépek nyílt forráskódú szoftver segítségével bonyolult műveleteket végeznek. A rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top