nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Tényleg baj lehet az úton, ha halálos az iram

Tényleg baj lehet az úton, ha halálos az iram

Amerikai kutatók szerint sebesebb vezetésre késztetik a Halálos iramban sorozat filmjei a nézőket.
MTI
f Ajánlom

Bár a gyorshajtás miatti büntetések száma nem nőtt meg, de a megbüntetettek sebességtúllépése igencsak megugrott: számtalan sofőrt kaptak rajta azon, hogy a megengedettnél óránként mintegy 64 kilométerrel nagyobb sebességgel hajtott, ráadásul a gyorshajtásokat a mozik környékén észlelték a rendőrök – figyeltek fel a Harvard Egyetem orvostudományi iskolájának kutatói.

A sikeres amerikai akciófilm-sorozat – amelynek nyolcadik részét tavaly mutatták be, és már készül a kilencedik része – középpontjában az illegális utcai autóversenyek állnak. A 2001-ben bemutatott első film óta a Halálos iramban eddig 4,4 milliárd dollárt forgalmazott a mozikban.

A harvardi kutatás azon ritka példák egyike, amelyek kimutatták, milyen hatással vannak a mozifilmek az emberek magatartására. „Sok vita folyik manapság arról, milyen hatással vannak a filmek és más média az emberekre. Ezt igen nehéz tudományos kutatásban tanulmányozni” – idézte a The Times brit napilap a kutatást vezető Anupam Janát.

Nehéz valakinek a magatartását erőszakosabbra változtatni. De nem nehéz gyorsabb vezetésre késztetni valakit, aki már amúgy is vezet” – hangoztatta a kutató, aki kollégáival a Maryland államban a rendőrség által az elmúlt öt évben gyorshajtásért kiszabott és az interneten nyilvánosságra hozott mintegy 200 ezer büntetést elemezte. A kutatóknak ennek alapján sikerült összehasonlítaniuk a sebességhatár átlépését a Halálos iramban-sorozat filmjeinek bemutatója előtti és utáni időszakban.

Megosztás Facebookon