Életmód

Nem vették észre az epekövét, és még le is szidták, minek ment a sürgősségire

Le a kalappal azok előtt az egészségügyi dolgozók előtt, akik a mai helyzetben is végzik a munkájukat, lelkiismeretesen helyt állnak, de vannak elkeserítő történetek is. Ennek a 28 éves lánynak például két orvos sem vette észre a valódi baját, egy harmadik azonban a tünetekből azonnal tudta, miről van szó. A beteg most már kórházban fekszik, és a műtétre vár.

Azért nem írom le a város nevét, ahol mindez történt, mert bárhol lehet. Annyit azonban elárulok, hogy egy vidéki nagyvárosban történt mindez, Magyarországon.

A barátaim 28 éves lánya két héttel ezelőtt kezdett erős hasfájásra panaszkodni, hányt, és nagyon rosszul érezte magát, hőemelkedése is volt. Természetesen azonnal elmentek a körzeti orvoshoz, aki vírusfertőzést állapított meg, és diétát írt elő a betegnek. Az orvos utasításait betartva kicsit javult a lány állapota, a hányás megszűnt, a hőemelkedés elmúlt, de a hasa továbbra is fájt. Ismét dolgozni kezdett, mikor néhány nap múlva megint rosszul lett, akkor a körzeti orvos tanácsára már a sürgősségi osztályra mentek, ahol reggel 8-tól délután háromig vártak, mikor is hasi ultrahangot csináltak, és megállapították, hogy semmi baja, ez tényleg csak egy vírusfertőzés, és a család megkapta az alapos fejmosást, hogy ilyen esettel többet ne menjenek a sürgősségire, mert erre nekik nincs idejük. Néhány nap eltelt, kicsit jobban lett a fiatal nő, de a fájdalom továbbra sem szűnt meg. Az édesanyja, aki gyógytornász – vagyis konyít némileg az egészségügyhöz – egyre furcsábbnak találta mindezt. Nem értette, miért nincs jobban a lánya…

Magyar egészségügy: a dolgozók figyelme és szakértelme dönt

Aztán tegnap a fiatal nő már elviselhetetlen fájdalmakról panaszkodott, nemcsak a hasát, de a hátát is fájlalta, ezért a szülei felhívták egy sebész barátjukat, aki egy közeli város kórházában dolgozik, hogy nézze meg. Az orvos már a telefonban elmondott tünetek alapján is epekőre gyanakodott, és azt tanácsolta a kétségbeesett családnak, hogy hozzák el a holmiját is, mert szerinte bent tartja. A vizsgálatok mindössze 30 percet vettek igénybe, az érkezés utáni 40. percben a fiatal nő már bent feküdt az osztályon, infúzióval a karjában. A diagnózis: két jól fejlett epekő. Most a műtétje pontos idejére vár, azt még nem tudni, hogy milyen operációs eljárással távolítják el az epeköveket. Az mindenesetre biztos, hogy ha nincs ismeretsége a családnak, akkor hetekig szenvedett volna még, illetve ki tudja, mi minden történhetett volna még vele. Mindenesetre egyáltalán nem jó hír, hogy a magyar egészségügyben, a magyar kórházakban előfordulnak ilyen és még ennél sokkal súlyosabb esetek is, hiszen két orvos is elnézte az elnézhetetlen diagnózist.

Nyitókép: Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top