Életmód

Takarítás minden szinten – avagy szabadulj meg mindentől, amire nincs már szükséged

December végén, az ünnepi tivornya után nagyon könnyű fűt-fát ígérni magunknak, hogy aztán január közepére ismét visszasüppedjünk megszokott kis életünkbe – feladva az oly nagy eltökéltséggel és örömmel tervezett változásokat. Veled is így történt? Ne félj, ezzel nem vagy egyedül, de Nagy Nóra szerzőnk kicsit segít nektek rendet tenni az életedben.

Azt kérdezed magadtól, hogy miért esel bele újra és újra az újévi fogadalmak kiábrándító csapdájába?

Míg ennek számtalan egyéni oka is lehet, egy biztos: egy nagy változtatást minden esetben elő kell készíteni, mentálisan és fizikailag egyaránt.

Vegyünk egy egyszerű példát: december végén elhatározzuk, hogy az új évben lefogyunk 5 kg-ot, mégpedig azzal a módszerrel, hogy néhány hónapig nem eszünk édességet. Semmi önsanyargatás, éhezés, egyszerűen csak lemondunk egyetlen dologról, amire szervezetünknek egyébként sincs szüksége (a lelkünk, az persze már más kérdés…).

  • Egyszerűen hangzik?
  • Nagyon is.
  • Kivitelezhető?
  • Abszolút.

De mi is kell ennek a tervnek a sikeres megvalósításához? Elsősorban egy nagy adag akaraterő, nem igaz?

És éppen itt kezdődnek a gondok: az akaraterő rendkívül instabil dolog. Míg január első hetében frissen, fitten 2 hét szabadságról visszatérve rengeteg van belőle, addig néhány héttel később, stresszesen, fáradtan már jóval kevesebb.

De akkor mit tehetünk?

Ahelyett hogy a szerencsére bízzuk a kilók leolvadásának sorsát, inkább készítsük elő a terepet, mégpedig jó alaposan. Könnyítsük meg magunknak a folyamatot!

Először is végezzünk egy alapos nagytakarítást a konyhánkban. Dobjunk ki, ajándékozzunk el minden otthonunkban fellelhető édességet. Elvégre nem élhetünk állandó kísértésben. Sokkal könnyebb nem enni édességet, ha egyszerűen nincs otthon semmi.

Cserébe jól tankoljunk fel egészséges ételekből, snackekből. Ha tudjuk, hogy nagyon elfoglaltak leszünk a következő időszakban, és még a rendszeres bevásárlás sem fér bele az időnkbe, fizessünk elő pl. egy biokertészetnél rendszeres zöldség-gyümölcs házhoz szállításra. Szerezzünk be egyszerűen elkészíthető egészséges recepteket. A sort még folytathatnám, de már biztosan érted, mire akarok kilyukadni:

Nem élhetsz másfajta életet a régi életed díszletei között.

Éppen ezért, ha nagy terveid vannak az új évre, sosem késő az előkészületeket megtenni. Fel a fejjel, még csak február eleje van. Nem vallottál ismét kudarcot, csak nem készítetted elő a terepet megfelelően. A kudarc csak akkor kudarc, ha feladod az egész tervet.

Bármit is szeretnél elérni idén, egy alapos nagytakarítás vagy inkább lomtalanítás – mind a közvetlen környezetedben mind pedig a fejedben – biztosan többszörösére növeli a siker esélyét.

Mindegy, hogy egy hétvége alatt vagy 2 hét alatt selejtezed ki az életedet, de a következő területeket semmiképp ne hagyd ki:

Először is kezdd a kézitáskáddal és a pénztárcáddal. Mindent önts ki az asztalra, és csak azt pakold vissza bele, amire valóban napi szinten szükséged van. Gyakran kilószámra cipeljük a vállunkon a sok cuccot, amikre egyáltalán nincs szükségünk, és csak feleslegesen terhelik a gerincünket. Ha ezzel készen vagy, mielőtt pénztárcádat visszapakolod a táskádba, dobd ki az összes felesleges blokkot, névjegykártyát és egyéb lomot, amik miatt a pénz lassan már bele sem fér. Ez energetikai szempontból is igen nagy változást fog hozni, úgyhogy igyekezz meg is őrizni az átláthatóságot. Ne lepődj meg, ha a selejtezés után anyagi helyzeted hirtelen megmagyarázhatatlan módon pozitív irányba változik!

Ezután selejtezd ki a ruhásszekrényedet! Nem ismerek olyan nőt, aki a szekrényében található összes ruhát valóban hordja; sőt, szerintem holmiink közel 50%-át egyáltalán nem használjuk. Rengeteg kifogást lehet találni, hogy miért nem akarunk megválni egy-egy ruhadarabtól: „majd belefogyok”, „biztos ismét divatba jön”, „anyukám kötötte”, stb. , de a nap végén ez a rengeteg haszontalan holmi csak megfojt minket, és talán a jelenleg nem használt dolgok 5%-át fogjuk valóban újra elővenni a jövőben.

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban megéri-e az 5% miatt még évekig lekötni az élettered és -energiád egy részét, miközben talán más valaki örömmel használná őrizgetett holmiidat.

Ha úgy érzed, hogy készen állsz a nagy feladatra, pakolj ki mindent a szekrényedből, és csupán azt pakold vissza, aminek a látványa örömmel tölt el, amit valóban hordani szeretnél. Természetesen a többi holmit sem kell egyenesen a szemétbe hajítani.

Szortírozd a ruhákat 3 kategória szerint:

  1. lyukas, foltos, ergo szemét; 
  2. Szinte új, de nem igazából a méreted, vagy egyszerűen nem hordod, szóval akár el is tudod adni;
  3. Jó állapotban van, de már nem a stílusod, vagy nem jó rád, tehát elajándékozhatod, vagy adományként beviheted egy jótékonysági szervezethez.

Gondolj bele, ruhák, amikhez te évek óta hozzá sem nyúltál, mekkora örömet okozhatnának egy nehéz anyagi körülmények között élő nőtársadnak!

Következő lépésként, nézd át alaposan a könyvespolcodat!

Tudom, sokatoknak ez az egyik legnehezebb lépés. Higgyétek el, én is abban a szellemben nőttem fel, hogy a könyv érték, amibe nem írunk bele, a lapjait nem gyűrjük be, kidobni pedig egyenesen halálos bűn.

Bár a mai napig nagyon is tudok értékelni egy jó könyvet, és nem kevés könyvet vásárolok, az elmúlt évek során megtanultam elengedni is őket. Ha rászánod magad könyvtárad kiszortírozására, koncentrálj a következő kategóriákra: 

  1. ajándék könyvek, amikhez talán hozzá sem nyúltál, mióta a felkerültek a polcra;
  2.  könyvek, amelyeket régen szerettél, de úgymond kinőtted őket;
  3. olyan művek, pl. klasszikusok, amelyek régóta díszítik a könyvespolcodat, de soha nem éreztél késztetést, hogy elolvasd őket.

És mi legyen a sorsa a köteteknek, amelyektől megszabadulsz? Barátok, jótékonysági intézmények, antikváriumok, könyvtárak biztosan szívesen fogadják az adományt. Egyes antikváriumok fizetnek is értük, és még a cipekedéssel sem kell bajlódnod, mert akár házhoz is jönnek értük.  

Biztos vagyok benne, hogy egy alapos selejtezés során olyan könyvek is fel fognak bukkanni, amelyekről teljesen elfeledkeztél, és örömmel veszed majd a kezedben őket az új év során.

Ha már a lakás nagy részén sikerült végigmenned, és megszabadulni a sok felesleges kacattól, ne hagyd ki a digitális takarítást se! Tedd rendbe laptopod desktopját és e-mail-postafiókodat is. Iratkozz le a felesleges hírlevelekről, töröld a felesleges e-maileket, és rendszerezd a maradékot. Hidd el, ez a lépés sokat jelent majd munkád hatékonysága szempontjából. Épp ezért, telefonodat is nézd át, töröld a fotókat, applikációkat, amelyekre már nincs szükséged, frissítsd a szoftvert, és ments le a számítógépedre minden fontos információt.

Bár a sor végére hagytam, a mentális nagytakarítás ugyanannyira fontos, ha nem fontosabb, mint fizikai környezetünk rendbetétele.

Nem csak e-mail-fiókunk vagy ruhásszekrényünk, de elménk is telis-tele van lomokkal, felesleges információkkal és hiedelmekkel, amelyek már nem szolgálják fejlődésünket. Valamelyikükre soha nem volt szükségünk, csak beszivárogtak a fejünkbe észrevétlenül, mások életünk egy bizonyos szakaszában hasznosak voltak, de kinőttük őket, és már nem szolgálják a céljainkat.

Tudom, nem könnyű nyakon csípni, és megálljt parancsolni ezeknek az önszabotáló gondolatoknak, félelmeknek, de van néhány trükk, ami sokat segít.

Először is hagyd abba a folyamatos multitaskingot.  Próbálj meg lenyugodni, lecsendesedni. Hogy ezt meditációval, kreatív tevékenységekkel vagy sporttal éred el, az tulajdonképpen teljesen mindegy. A lényeg, hogy zárj ki minden zajt körülötted, és próbálj meg befelé figyelni, magadat hallgatni; mégpedig mindezt rendszeresen.

Ezenkívül nagyon jót tesz, ha korlátozod, illetve tudatosabban szűröd a napi médiafogyasztást. Ez ugyanúgy vonatkozik a tévénézésre, mint a közösségi oldalakra. Nem is tudod, mennyi felesleges információ áramlik keresztül rajtad napi szinten, és ennek a random információáramlásnak mennyi káros hatása van az elmédre és az életedre.

Ugyanígy, nézz körül, hogy milyen emberekkel veszed körül magad nap mint nap. Szülőként az ember igyekszik odafigyelni arra, hogy gyereke ne kerüljön „rossz társaságba”, ne töltsön túl sok időt olyan gyerekekkel, akik negatív hatással lehetnek rá. Felnőttként viszont folyamatosan kitesszük magunkat olyan emberek hatásának, akikről rossz véleményünk van. Naivitás azt gondolni,  hogy ezek a  gyakran narcisztikus vagy éppen energiavámpír emberek nem befolyásolják negatívan hangulatunkat, önképünket. 

Légy résen, szabd meg a határaidat, és válogasd meg, kire fecsérled az idődet!

Ezt a cikket könnyedén egy kisebb esszévé lehetne kiegészíteni, akkora a lehetőségek tárháza, amelyekkel felszabadíthatjuk életenergiáinkat, és pozitívan tekinthetünk az előttünk álló több mint 10 hónap elé. Ne halogasd, kezdd el az év eleji nagytakarítást még ma!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top