nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Már 5400 robot dolgozik Magyarországon, és egyre többen lesznek

Már 5400 robot dolgozik Magyarországon, és egyre többen lesznek

Egy év alatt 13 százalékkal nőtt a Magyarországon üzemben lévő ipari robotok száma. A Nemzetközi Robotikai Szövetség további felfutásra számít.
NLC/MTI
f Ajánlom

Nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban Magyarországon. Ez 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írta hétfői számában a Világgazdaság.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai szerint az eszközök fele kézi munkát kiváltó, úgynevezett kezelőrobot volt, 17 százalék tartozott a hegesztő kategóriába, 16 százalék volt az össze- és szétszerelő gépek aránya. A cikk szerint a robotok összlétszámát tekintve Magyarország 2016-ban a 32. helyen állt a globális rangsorban, a tízezer dolgozóra eső robotok száma 57 volt.

autó, robot, gazdaság (forrás: Audi Hungaria Motor Kft.)

Ők még nem robotok (forrás: Audi Hungaria Motor Kft.)

Az eladások terén Magyarország a 33. helyet foglalta el 2016-ban világviszonylatban, tízből hat abban az évben átadott robot a kezelő kategóriába tartozott, ezeket elsősorban kohászati, csomagolási vagy eszközkezelési célra használják. A második legnagyobb kategória a hegesztőrobotoké, minden tizedik gép tartozott ide, a többit főként szortírozási, összeszerelési célra használják.

Az IFR pozitívan értékeli a magyar robotizációs folyamatokat, a 2017 és 2020 közötti időszakban az eladások emelkedését várják elsősorban az autóipari, kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően. Emellett a motorgyártási fejlesztések is növelhetik a roboteladásokat.

Megosztás Facebookon