Életmód

Boris Johnson brit külügyminiszter rokona a bázeli templomban talált női múmia

Több évtized után bázeli tudósok kiderítették, hogy ki volt az a nő, akinek holttestét egy jelöletlen koporsóban találtak meg 1975-ben, miközben felújításokat végeztek a Barfüsser-templomon.

Igen különös eredményre jutottak azok a bázeli kutatók, akik egy mumifikálódott női holttest eredetét igyekeztek kinyomozni. A múmiát egy 1975-ös felújításnál találták egy jelöletlen fakoporsóban a Barfüsser-templomban. Azt már akkor is tudni lehetett, hogy 1843-ban már egyszer felfedezték a koporsót, illetve hogy a nő az ismert bázeli Bischoffs családból származott.

A nő holtteste azért maradt meg olyan jó állapotban, mert teste tele volt mérgező higannyal, amit a 15. és a 19. század között előszeretettel használtak szifilisz kezelésére.

A tudomány jelenleg ott tart, hogy a tudósok a múmiából vett DNS-minta vizsgálata után megállapították, hogy az asszony Boris Johnson brit külügyminiszter felmenője.

A DNS-mintákat összehasonlították a Bischoffs család ma is élő tagjaiéval, és az eredmények egyértelműek: 99,8% a valószínűsége annak, hogy a leszármazottak és a múmia közös anyai ágról származnak. A tudósok és a történészek már biztosak abban, hogy a múmia nem más, mint Anna Catharina Bischoff, aki 1719-ben született Bázelben, és 1787-ben halt meg.

Anna Catharina Bischoff hét gyermek édesanyja volt, de csak kettő élte túl a gyerekkort. Anna nevű lánya hozzáment Christian Hubert Baron Pfeffel von Kriegelsteinhez, majd 5 generációval később a család egyik nőtagja, Marie Luise von Pfeffel házasságra lépett Stanley Fred Williamsszel. Az ő lányuk volt Yvone, akit Osman Wilfred Johnson Kemal vett feleségül, gyermekeik között pedig ott találjuk Stanley Johnsont, Boris Jonson édesapját.

Boris Johnson brit külügyminiszter kabinetülésre érkezik a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be 2017. október 17-én (MTI/EPA/Andy Rain)

Az angol külügyminiszter még nem reagált arra, hogy egy bázeli templomban azonosították az egyik felmenőjét – írja a BBC.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top