nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Klónozott majmok születtek Kínában – videó

Klónozott majmok születtek Kínában – videó

Két genetikailag teljesen azonos makákót hoztak létre kínai tudósok ugyanazzal az eljárással, mint amit 22 évvel ezelőtt a klónbárány, Dolly esetében használtak. Ezek a kis majmok lettek az első olyan főemlősök, amelyeket ezzel a technikával klónoztak.
NLCafé
f Ajánlom

A Cell című tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket azok a kínai tudósok, akik két genetikailag tökéletesen azonos makákót hoztak létre klónozással. A tudósok ugyanannak az eljárásnak a továbbfejlesztett változatát használták, mint amivel 1996-ban Dollyt, a bárányt klónozták, így a két majom lett az első főemlős, amelyeket ugyanezzel a módszerrel „sokszorosítottak”.

Hua Hua és Csung Csung, a két makákó nyolc és hat hete jöttek világra egy sanghaji laboratóriumban.

Bár már 1999-ben is klónoztak főemlőst, ám akkor csak egy egyszerűbb módszert használtak a tudósok: kettéválasztották az embriót, ahogy az a természetben történik ikerterhesség esetén.

A mostani esetben viszont a szomatikus sejtek sejtmagjának transzferjével (SCNT, somatic cell nuclear transfer) hozták létre. Az eljárásban egy testszövetből vett donorsejtet egyesítenek egy sejtmagjaitól megfosztott, megtermékenyített petesejttel.  

Mú Ming Pó, a tanulmány társszerzője, aki a kínai tudományos akadémia agykutató központjának vezetője is, úgy véli: „Elhárultak a technikai akadályok a főemlősök, köztük az emberek klónozása elől.”  

Megosztás Facebookon