Életmód

Meghalt a Bor, mámor, Provence írója

Életének 78. évében meghalt Peter Mayle brit író, számos romantikus regény, köztük a Bor, mámor, Provence című nagy sikerű kötet szerzője.

Peter Mayle rövid betegség után egy dél-franciaországi kórházban hunyt el csütörtökön – közölte a Twitteren az Alfred A. Knopf kiadó.

Peter Mayle, Bor, mámor, Provence (fotó: AFP)

Peter Mayle, Bor, mámor, Provence (fotó: AFP)

Beleszerettem Provence-ba” – mondta Mayle egy korábbi interjújában. Az Egy év Provence-ban című regényét tucatnyi nyelvre fordították le, és több millió példányban kelt el. Legnagyobb sikerei közé tartozik a Hotel Pastis című regénye, amely egy életközépi válságban kibontakozó szerelemről szól. Mayle korábban a reklámiparban dolgozott, és írt nevelési tanácsadó könyveket, valamint gyerekeknek szóló felvilágosító könyveket is. 

Ridley Scott brit filmrendező-producer korábban úgy nyilatkozott barátjáról és provence-i szomszédjáról, Mayle-ről, hogy az író „briliáns módon és humorosan” ragadta meg a britek és a franciák közötti különbségeket. Scott rendezte a Bor, mámor, Provence filmváltozatát. Mayle már harminc éve hátat fordított eredeti hazájának, Angliának, és a napsütötte Provence-ba költözött. „Nem bírtam a rossz időjárást, az angol focirajongókat és a politikánkat. A konyha unalmas, és a pubok is azok” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top