Életmód

Közel 400 kiló szemetet termel egy átlag magyar

Sok szemetet termelünk, pedig van néhány nagyon egyszerű trükk arra, hogy a háztartási hulladékunk mennyiségét csökkentsük. Az alábbi öt tippet érdemes megfogadni.

Az Eurostat statisztikája szerint egy átlag magyar 385 kg szemetet termel évente, de pár okos cserével ez a szám könnyedén csökkenthető. A Jófogás 5 tippet ad a kezdőknek, melyekkel bárki könnyedén csökkentheti az ökológiai lábnyomát.

1. Viszlát, palackozott víz!

Most évente nagyjából összesen 10 millió tonna műanyag végzi az óceánokban, de egy előrejelzés szerint 2050-re konkrétan több műanyagot rejtenek majd legnagyobb világtengereink, mint halat. Vegyünk kulacsot, lehetőleg fémből, és hordjuk mindig magunknál. Amellett, hogy a környezetet is kíméljük, észre fogjuk venni, hogy többet iszunk, amivel egészségünknek is kedvezünk.

Lovas kocsival gyűjtik a szelektív hulladékot Nagyvázsonyban 2016. június 30-án
MTI Fotó: Máthé Zoltán

2. Hello, vászontáska!

Több száz, de akár több ezer évbe is telhet, mire egy műanyag szatyor teljesen lebomlik. A vászontáskák ma már nemcsak praktikusak, de divatosak is. Szokjunk rá, hogy tartunk egyet magunknál, így mikor jön a bevásárlás, megspóroljuk a nejlonszatyrot.

3. Használ, ha használt

A használt cikkek vétele viszont hozzájárul az ökológia lábnyom csökkentéséhez, hiszen ez esetben új termékekkel nem terheljük a hulladékkörforgást. Mikor valamire szükségünk van, nézzünk szét az apróhirdetési oldalakon, szinte biztos, hogy megtaláljuk, amit keresünk, ráadásul olcsóbban.

4. Egy tárgy új élete

Mielőtt valamit kidobnánk, gondoljuk át, lehet-e ennek a tárgynak egy új funkciója? Csak egy kis kreativitás kell, és máris az alkoholosüveg és egy villanykörte párosításával megszületik például egy egészen egyedi lámpa, ami a lakás dísze lehet évtizedekig. Vagy a régit hozhatjuk újra divatba egy festéssel vagy egy kis átalakítással. Ezt hívják a szakzsargonban újrahasználatnak vagy upcyclingnak.

5. Mindenből jobbat

Keressük a tartósabbat, az újrahasznosítottat, a fenntarthatóbbat, mikor vásárolunk. Ha használtan vesszük a jobb minőségű termékeket, még a pénztárcánkba sem kell mélyen belenyúlnunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top