nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Meghalt Ökrös Oszkár, a 100 Tagú Cigányzenekar tagja

Meghalt Ökrös Oszkár, a 100 Tagú Cigányzenekar tagja

A Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár 60 éves volt.
Avatar
NLC/MTI
f Ajánlom

Az 1957-ben Szolnokon született Ökrös Oszkár hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel – Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes – szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnámon át Ausztráliáig.

Ökrös Oszkár (fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ökrös Oszkár (fotó: MTI / Balogh Zoltán)

1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones. Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. 1990-ben jelent meg első önálló felvétele A cimbalom varázslója címmel. Emellett számos felvétel készítésénél szerepelt közreműködőként, majd 2002-ben megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli. Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája volt.

Magyar Örökség-díjas, A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A zenekarral fellépett többek közt a lisszaboni világkiállításon, a párizsi Palais de Congressben és Hollywoodban is. 1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként.

Megosztás Facebookon