Életmód

Veszélyben a nyugdíjrendszer

2030-ra minden negyedik magyar ember 65 évnél idősebb lesz. A régi elvek szerint fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer.

Most minden hatodik ember 65 évnél idősebb Magyarországon” – magyarázta Farkas András nyugdíjszakértő az ATV műsorában. 2030-ra egy biztosnak tűnő előrejelzés szerint már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba tartozik majd. A 2050–2060-as évekre még nehezebb lehet a helyzet, Farkas elmondása szerint itt már minden harmadik ember 65 évesnél idősebb lesz.

Egy idős asszony

Ezt azt jelenti, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartania egyre kevesebb aktív korú embernek. Az aktív kor eközben egyre később kezdődik, gyakran csak 30 éves koruk körül költöznek el otthonról a fiatalok. A jelenség világszintű: Farkas szerint 2050-re 428 ezer milliárd dollárra nőhet a nyugdíjérvények miatt az implicit államadósság a világ vezető államaiban. 

A szakértő több ötletet is felvetett a nyugdíjrendszer korrekciójára, de a kötelező szülőeltartás vagy az időskorúak szövetkezeti munkába állása sem oldana meg minden problémát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top