Életmód

Jelentősen szigorodnak a jogosítványszerzés feltételei

Szombattól jelentős szigorításokkal kaphatnak csak jogosítványt a szívbetegek, akiknek hivatásos sofőri állásuktól is el kell búcsúzniuk.

Kénytelenek elbúcsúzni hivatásos sofőri állásuktól azok, akik beültetett defibrillátorral vagy szívműködést segítő eszközzel rendelkeznek, illetve a jövőben nem is szerezhetnek ilyen típusú vezetői engedélyt a szívbeteg emberek – a változást az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette közzé a Magyar Közlönyben.

A nem hivatásos sofőröknél nem kizáró ok a beültetett szívritmusszabályzó és a defibrillátor, ám sokkal szigorúbb orvosi vizsgálat előzi meg a jogosítvány kiállítását vagy az érvényesség meghosszabbítását.

Ezentúl szükség lesz a szigorúbb orvosi vizsgálatra defibrillátor beültetése vagy cseréje  vagy megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátorsokk, szívkoszorúér-bypass-műtét és szívátültetés esetén, vagy ha az illető szívműködést segítő eszközt használ – írja a Napi.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem csak a szívbetegnek lesz szükségük szakorvosi véleményre jogosítványszerzés vagy -megújítás esetén. A cukor- és az idegrendszeri problémákkal kezelt, illetve a folyamatosan gyógyszert szedő sofőröknek a friss szakorvosi véleményen túl labor- és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük – írja a módosításról a Népszava.

Mostantól nem kaphat jogosítványt az, aki eszméletvesztéssel, rosszulléttel vagy mozgáskoordinációs problémákkal járó betegségben szenved.

Az új jogszabály a háziorvosok szerint megnövelheti a jogosítvány érvényesítéséhez szükséges időt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top