Életmód

Így szúrhatod ki a hamis mézet

Laikusként lassan semmi esélyünk nem lesz arra, hogy különbséget tegyünk az igazi és a hamis méz között. A csalók egyre rafináltabb hamisítási technikákat alkalmaznak, a házi praktikákkal mit sem érünk ellenük.

Napokon belül tárgyalhatja az Európai Parlament az európai mézjelentést, ami várhatóan egységes nyomon követési és termékmegjelölési rendszer bevezetését teszi majd lehetővé. Mivel a csalók egyre rafináltabbak, így laikusként egyre nehezebb megkülönböztetni az eredeti mézet a hamistól.

Ez is érdekelhet Megnézem

Szakemberek szerint érzékszervi vizsgálattal győződhetünk meg legjobban a méz eredetiségéről, ugyanis a hamis méz színe teljesen halvány, az íze pedig jellegtelen. Sőt az is gyakran előfordul, hogy fogyasztásuk után kellemetlen utóíz marad az ember szájában – írja a hirado.hu.

A kristályosodás megfigyelése azért vezethet félre, mert vannak olyan méztípusok, például az akácméz, amely évekig megőrzi folyékony állagát.

Magyarország számára azért kiemelten fontos a közös, uniós szintű mézhamisítás elleni fellépés, hiszen Spanyolország és Románia után mi vagyunk a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az Európai Unióban. Országos szinten mintegy húszezer magyar méhészt tartanak számon, akiknek a fő megélhetését ez az ágazat jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top