Életmód

Hatalmas hátránnyal indulnak a vidéki egyetemisták

Nagy anyagi előnnyel vágnak neki az egyetemi éveknek a budapesti diákok azokkal szemben, akik vidékről jönnek a fővárosba tanulni. A budapestieknek nem kell lakhatásra és élelmiszerre költeniük, míg vidéki társaiknak sokszor dolgozniuk kell, vagy fel kell venniük a diákhitelt, hogy finanszírozhassák budapesti tanulmányaikat és megélhetésüket.

A teljes riport az Abcúg.hu-n olvasható, Fődi Kitti írása.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vidéki diákként ma Budapesten szeretne továbbtanulni. A nem kiemelkedő anyagi helyzetben lévő családok gyermekei manapság már csak kollégiumban reménykedhetnek, az elszállt albérletárak miatt a külön bérleményt a legtöbben nem engedhetik meg maguknak.

Sokkal jobb helyzetben vannak azok a diákok, akik eddig is a fővárosban laktak, nekik sem albérletre, sem étkezésre nem kell külön költeniük, és még a hétvégi hazavonatozás költségét is megtakaríthatják.

Ez akár 20 évig tartó előnyt is jelenthet számukra, hiszen a vidéki diákok többsége részben diákhitelből finanszírozza egyetemi tanulmányait, amit a diploma megszerzése után egyből törleszteniük kell. Az egyetem mellett vállalt munka miatt alig jut idejük a tanulásra, bármennyire is szeretnének jól teljesíteni, energiájuk csak az elégséges elérésére marad. Ez később hátrányba hozhatja őket azokkal szemben, akiknek jutott idejük könyvtárba járni és többet olvasni.

Attól függetlenül, hogy valaki pesti, még messze nem lesz jobb módú, csak van mögötte egy szociális védőháló. A stresszfaktora kevesebb, mert én nagyon tisztában vagyok azzal, hogy ha elveszítem a munkámat, akkor haza kell költöznöm Sopronba, több száz kilométerre az itteni életemtől és a barátaimtól. Persze van védőháló mögöttem is, csak az másfajta. Egy pesti, ha ott hagyja is a szüleit, és elmegy albérletbe, bármikor hazaköltözhet, attól még nem kell egy teljesen új életet kezdenie

 – foglalta össze a lényeget az Abcúg riportjában Flóra, az egyik riportalany.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top