Életmód

Újra költ a világ legidősebb madara – fotó

Újra költ a világ legidősebb tengeri madarának tartott 67 éves Laysan-albatrosz, Wisdom.

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz legalább 67 éves, és nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő, vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár egyetlen tojását ugyanabban a fészekben melengeti, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival.

Wisdom, albatrosz (forrás: Jodie Spross/USFWS)

Wisdom, az idős albatrosz (forrás: Jodie Spross/USFWS)

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom (Bölcsesség) idén legalább 67 éves. A madárnak legalább harminc fiókája volt már.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, ez a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top