Életmód

Hatalmas ötlettel könnyíti meg Bécs a szétszórt emberek dolgát

Új helyet neveztek ki Bécsben a talált tárgyak osztályának. Január másodikától kezdve egy központosított raktárban lehet felkeresni az összes olyan értéket, amelyet valahol a városban elhagyott a figyelmetlen gazdája. Hogy mitől remek ez az ötlet? Megmutatjuk.

Mindegy, hogy Bécsben hol veszítetted el a tárcád, az esernyőd, a mobilod vagy a táskád, mostantól egy helyen kell azt keresned. Az osztrák főváros összevonta ugyanis a különböző illetékességi körökhöz tartozó Talált tárgyak osztályait, és január másodikától már egyetlen központi helyen gyűjti össze az elveszett értéktárgyakat.

Fotó: PID/Fürthner

A tulajdonosok gyorsabb felkutatása érdekében a Fundservice Wiennek ráadásul közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így az elvesztett iratok akár 1-2 napon belül visszajuthatnak gazdájukhoz – áll a szolgáltató sajtóközleményében. 

Bécsben évente több tízezer érték kallódik el útközben, 2017-ben például csak a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien járatain 30 ezer értéktárgyat hagyott el az utazóközönség. A különböző telephelyek összevonásával a tulajdonosok dolgát szeretnék megkönnyíteni, akiknek most már elég egy helyen érdeklődniük elvesztett értékeik után.

Fotó: PID/Fürthner

A becsületes megtalálónak továbbra is több lehetősége van, hogy leadja a talált tárgyakat, kisebb értékű objektumok esetén akár a Wiener Linien munkatársaihoz is fordulhat. Az osztrák fővárosban ezenkívül összesen 100 úgynevezett Fundbox (talált tárgyak doboza), illetve személyes ügyfélszolgálat is fogadja a talált tárgyakat. Ezek elsősorban a rendőrőrsök közelében találhatók, de fel vannak tüntetve a wien.at weboldalának hivatalos térképén is. A nagyobb értékű tárgyakat, pénztárcákat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat és ékszereket viszont csak személyesen lehet leadni az ügyfélszolgálatokon vagy a központi telephelyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top