Életmód

Jó tanács újév napjára: így éld túl a másnaposságot!

Tőlünk, magyaroktól nem áll messze az alkoholizálás, hiszen mindennap egy alkalom, ha ivásról van szó. Na igen, de valljuk be szilveszterkor még azok is hosszasan gondolkoznak az alkoholos polcsorok előtt, akik egyébként nem isznak.

Épphogy csak kijózanodtunk a céges karácsonyi buliból, amikor újra „inni kell”, szörnyű… Éjféltájban mindenki lazít a dresszkódon, és egy kicsit elfelejti az elmúlt év fáradalmait. Igen ám, de a nagy szabadságban, ahogy a poharak ürülnek, úgy lazul az önkontroll is, aminek súlyos terhét másnap egészen biztos, hogy nyögjük majd.

Szerintem egy amolyan „sohavégetnemérős” másnapos napon, mindenki ráguglizott, már erre: „tippek másnaposság ellen”. Hogy őszinte legyek, a huszadik nyers tojást keverjünk össze egy csipet ezzel-azzal helyett: most én mint tapasztalt másnapozó megosztom veletek a titkaimat.

Egyrészt a másnaposság-elhárító expedíciót már aznap el kell kezdeni. Szóval mikor elfogy az üveg whisky, vagy az utolsó pohár mindent bele koktélt is megittuk, ne rendeljünk még egyet, mondván, hogy „nem érzek semmit”. Mert klinikailag igazolt, hogy a jókora mennyiségű, magas alkohol százalékú, elnyúló piázgatás hatása a bódítótól az árok szélén ébredésig terjed.

Ha pedig mégis egy bokor tövében talált volna ránk az újesztendő, a farzsebben csörgedező maradék apróból mindenképpen és haladéktalanul vegyünk vizet és valami szemét kaját. Ilyenkor jöhet valami alap hamburger. Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy ilyenkor kell pikáns szószokkal kísérletezgetni!?

Szóval bár máskor sosem tenném, most jó szívvel ajánlom a cukor- és koffeinmentes kólát vagy bárminemű szénsavas üdítőt. Egyet viszont kerüljünk: a cukros löttyöket vagy gyümölcsleveket. Ugyanis az alkohol magas cukortartalma miatt ezek nemhogy javítanának az állapotunkon, de még rontanak is.

Az egész nap halálra lesz ítélve. Túl kell élni, amihez mindig jó választás valami sós chips, popcorn vagy más posztolhatatlan étek. Persze a sok alvással javíthatunk az idő múlásán, a lassan járó kismutató ilyenkor nem a barátunk. Amikor pedig éppen ébren vagyunk, nézzünk könnyed filmeket, közben pedig igyunk, igyunk, igyunk, de ezúttal elsősorban vizet.

Higgyétek el, az efféle tanácsokkal többre mentek, mint a tojásos kései reggelivel. Mi egyszer egyébként kipróbáltuk, és annyit tudok elmondani, hogy a várt közérzetjavító hatás nem a szokásos gyomornyugtató formájában érkezett…

Boldog új évet és egy sokkal kellemesebb másnapot kívánok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top