Életmód

Jövőre akár egy közlekedési táblát is beperelhetsz

Akár arra is lesz lehetőség, hogy megtámadjuk egy fizetős parkoló zóna kijelölését, ha az szakszerűtlen vagy célszerűtlen. Bizonyítani azonban nekünk kell.

Január elsejétől a közigazgatási szervek bármely cselekménye, amelynek hatása van a jogalanyokra, perelhető lesz az érintettek által – írja a Magyar Nemzet.

Egyelőre nehéz megmondani, a gyakorlatban ez mit jelent majd, de a jövőben bíróságra lehet majd menni egy köztéri szobor vagy egy közlekedési tábla kihelyezése miatt, esetleg egy önkormányzati játszótér elbontása ügyében.

Azonban meggondolatlanul nem érdemes keresetet indítani, mivel a bizonyítás a felperest terheli. Például ha valaki megtámadja egy fizetős parkoló zóna kijelölését, akkor neki kell bizonyítania, hogy az célszerűtlen vagy szakszerűtlen volt.

A változásról még szakmai berkekben is vita folyik, a válaszokat valószínűleg a bírói gyakorlat fogja megadni. Például arra a kérdésre, hogy egy traffipax kihelyezése önmagában megtámadható cselekmény-e, vagy csak a bírságolás után van lehetőség a felülvizsgálatra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top