Életmód

Január 1-től nő a gyed összege

Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

A gyermekgondozási díj a minimálbér emelkedésének köszönhetően emelkedik – emlékeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jövő évi családtámogatásokról szóló közleményében. A minimálbér összege jövőre 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra nő.

A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 126 350 forintra emelkedik. A közlés szerint a kormány továbbá egy évvel bővíti a diplomás gyed jogosultsági idejét, így az érintettek 2018-tól a gyermek kétéves koráig vehetik igénybe az ellátást.

Ő még nagyon pici, az anyának jó darabig jár még a gyed

A további változások között kitértek ara is, hogy a csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa 2018. január 1-jétől a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet. A 2018 januárjában esedékes csedet és gyedet a bankszámlával rendelkezők még idén megkapják, a többieknek a postások január első napjaiban kézbesítik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top