Életmód

Százával járnak külföldre petesejtért a meddő magyar nők

Rossz a magyar szabályozás, ezért a koruk miatt vagy más okból meddő nők egyre többen járnak a környező országokba, ahol legálisan vásárolhatnak petesejtet.

Magyarországon illegális a petesejt adásvétele. Csak olyan, 35 év alatti nő adhat petesejtet, aki szült már, és ő is csak a rokonának adományozhat. Ezzel rengeteg meddő vagy nehezen megfoganó nő kényszerül arra, hogy külföldre utazzon petesejtért, hacsak nem akar itthon a feketepiacon vásárolni.

petesejt, orvos, meddőség (fotó: A. Noor / BSIP)

Itthon illegális a petesejt adásvétele (fotó: A. Noor / BSIP)

Az Abcúg cikke Edinát mutatja be, akinek 21 éves korában abortusza volt, a műtét során pedig megsérült a méhfala, és Asherman-szindrómája alakult ki. Ezt sokáig észre sem vették, a helyreállító műtét után már 45 éves volt. A magyar kórházakból elküldték, most Csehországba megy petesejtért. Az ottani klinikának magyar orvosa, asszisztense és magyar nyelvű honlapja is van, csak 2017-ben 200 magyar nő kereste fel őket. A donor és az ellátás költsége körülbelül 1,5 millió forint.

Edina a magyar szabályozás elégtelenségéről, a petesejt-feketepiacról és a magyar orvosok hozzáállásáról is beszél. „Igaz, hogy mi egy nagyon szűk réteg vagyunk, de ezt a 45 év feletti, szülni akaró korosztályt is meg kéne becsülni, és nem pöckölgetni, mint egy büdös bogarat” – mondja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top