Életmód

Egészséges vagy egészségtelen táplálkozás? Avagy főzni újdonsült anyuka módra

Mostanában akkora trend lett a gasztronómia, ami a vajas kenyértől a fancy éttermekig bármit magában foglalhat, hogy kellemetlenül érzem magam, ha csak gyorsan megkenek egy kenyeret, és még abban a percben állva megeszem.

Persze nemcsak abban korlátoz minket az étkezés körüli felhajtás, hogy hogyan tálaljuk akár a legegyszerűbb falatokat is, de az sem mindegy, hogy mit készítünk. Sütheted itt az ünnepek környékén a guszta falatokat, ha az étel nem teljes kiőrlésű vagy alternatív hozzávalókból készült, akkor inkább ne is posztold. A glutén- és a laktózmizériát pedig már meg sem merem említeni. Egyébként én posztolom… mert nem vagyok hajlandó beállni a sorba.

Egyébként meg szerintem sokan vagyunk úgy, hogy akár változtatnánk is az étkezési szokásainkon, apróságokban például simán benne vagyok. Nem használok édesítőszert, inkább mézet, de én a nyírfacukorral például nem tudtam megbarátkozni. Olaj helyett kókuszzsírral készítem a kaját. De a salátára olíva helyett simán használok napraforgóolajat. Ez is csak ugyanolyan magolaj, ami hő hatására változtatja a szerkezetét, és akkor káros. Persze a fent említett gasztrocsomagomat biztos, hogy egy összetett mondattal megcáfolhatja egy hozzáértő. Ellenben itt rólam van szó, én így csinálom. De nem szeretnék havonta egy zsák pénzt elkölteni rizstejre meg fitneszguruk nevével márkázott termékekre.

Arról nem is beszélek, hogy az öt hónapos kisfiam hozzátáplálását sem könnyítik meg ezek a feltupírozott dolgok. Mert bár helytelen, de azért én csalok, előfordul, hogy lecsúszik egy-két helytelen falat. De a fiam más tészta, hogy ideillő fordulattal éljek. Szóval neki simán adom az édesburgonyát csirkével, és már egy korrekt kis étlap van azokból a gyümölcsökből és zöldségekből, amiket kap.

Hozzátenném, hogy a dokim és a védőnőm szöges ellentétét mondják egymásnak, így elkezdtem a józan eszem diktálta elvek szerint főzni rá, vagy megkérdezem anyát és a nagymamámat, hogy mi hogyan is maradtunk életben. Mert ugye most az a trend, hogy a gyerek féléves koráig ne egyen semmit, csak tej vagy tápszer… Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy Patrik mint egy madárfióka tolja a csirke-rizst ebédre.

Szóval egy biztos, nemcsak a megfelelő alapanyagok beszerzéséhez kell egyfajta rutint kialakítani, de az elkészítésükhöz is. Terhesen például jártányi erőm nem volt főzni, akkor sokkal helytelenebbül étkeztem, mint most. Nagyjából a sportos életmódhoz kapcsolódó táplálkozást folytatunk, igényes húsokkal és rengeteg zöldséggel. De persze vannak kilengések is, hiszen nem készülünk fitneszversenyre.

Egy biztos, hogy a gyerek mellett van idő elmenni a piacra, megismerkedni új, olyan tipikus „nagymamás” alapanyagokkal, recepteket keresgélni, vagy egyszerűen magamtól kreatívnak lenni. Amit sajnos a munka mellett teljesen elhanyagoltam, és megelégedtem azzal, hogy gyorsan összedobok valamit. Pedig főzni szexi, 2018-ban is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top