Életmód

Így változnak a családi támogatások 2018-ban

Januártól még több támogatásra számíthatnak a családok.

Jövőre tovább bővül a gyermekvállalás előtt állók, a gyermeket nevelők és a gyermekek támogatása. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára egyebek mellett a családi típusú adózás és a diplomás gyed kedvező változásait, a jelzáloghitelesek fokozottabb támogatását, a diákhitel elengedésének lehetőségét, a bölcsődefejlesztési program folytatását, valamint az úgynevezett Köldökzsinór program elindulását is említette sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin – fotó: kormany.hu

  • Tovább bővül a családi adókedvezményke köre, 2018-ban már havi 35 ezer forintot tudnak megspórolni az érintett családok gyermekszámtól függően.
  • Jövőre egyről két évre, a duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát és összegét is, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket.
  • Újabb támogatást kapnak a jelzáloghitelesek. Ezen családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez igaz a később felvett hitelekre is.
  • Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.
  • Növekszik a lombikprogram hozzáférhetőségének lehetősége, nő a gyógyszerek támogatottsága is.
  • 2018-ban 10 milliárd forinttal több jut majd bölcsődefejlesztésre.
  • Január elsejével indul a Köldökzsinór program: az országhatáron kívül született magyar gyermekek szülei jogosultak lesznek az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top