Életmód

Kíváncsi és menthetetlenül optimista – interjú a Continental legújabb női vezetőjével

Lantos Eszter, a Continental Csoport legújabb Employer Branding & Recruitment managere. A Continental- nál sok elkötelezett munkatársával többek között azon dolgoznak közösen, hogy a közlekedés biztonságosabb és fenntarthatóbb legyen a jövőben, és ehhez elérjék azokat a tehetségeket, akiket szintén ilyen témák izgatnak, legyen ez akár az önvezető autók kérdése, vagy bármilyen új technológia megoldás a mobilitásban.

Eszter egy ízig-vérig nő, aki új feladatairól és izgalmas kihívásairól mesél egy érdekes területen. Hogy mi áll most előtte?

Egy új világ nyílt ki előttem. Persze egy munkahelyváltás mindig izgalmas, de ez a váltás most azért is nagyon különleges, mert egy új, számomra még kevésbé ismert iparággal ismerkedhetek meg. Számos tréning vár rám, sőt egy németországi utazás is az „onboarding” keretében, egyelőre egy kis ízelítőt kaptam a vállalati kultúrából.

Nőként, kerültél vezető pozícióba egy jellemzően férfiak által uralt világban. Hogy fogadták a Continentálnál?

Azt tapasztalom, hogy a Continental hisznek benne, hogy a diverzitás támogatja és segíti is az innovációs folyamatokat. Törekszik rá a cég, hogy a megfelelő képességekkel rendelkező jelölt kerüljön a hozzá leginkább passzoló pozícióba, nemtől függetlenül. Mindenki kedvesen és támogatóan fogadott.

Te mivel kezded a munkát? Hol van szükséges a Te látásmódodhoz elsősorban?

A Continentálnál ez egy új pozíció, az országos tevékenységek koordinálását foglalja magába. Employer branding & recruitment managerként a munkáltatói márkaépítés és a toborzási tevékenységek összehangolása lesz a feladatom. Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy én töltöm be a „híd” szerepét, összehozom a globális stratégiát a helyivel. Lehetőség szerint minden érintett vezetővel és a területen tevékenykedővel sort kerítek személyes találkozásra is, hogy jobban megismerhessük egymást és a közös célokat kitűzzük, átbeszéljük.

Persze, hogy mindez tényleg gördülékeny legyen, még ismerkednem kell a cég tevékenységi köreivel. Ehhez egyébként minden segítséget megkapok, online játékos formában, vagy a különböző szakmai workshopok és tréningeknek köszönhetően. Noha még nincs egy teljes hónapja, hogy csatlakoztam a Contihoz, de nem érzem magam egyedül, mindenki készséges.

A jövő mobilitásán fogsz dolgozni.  Izgalmasan hangzik, de sok mindent rejthet. Mit jelent ez pontosan?

A Continental név hallatán a legtöbb embernek jelenleg a gumiabroncs ugrik be, amire szintén nagyon büszke lehet a cég, de ez csak az egyik szelete az üzletnek. Tevékenységem során cél lesz, hogy ezt a képet formáljuk és szélesítsük, hiszen rengeteg más, nagyon izgalmas és modern technológiát érintő területeken is dolgoznak szakembereink, és sok új izgalmas pozíció is lesz a cégnél. 

Úgy tudom, hogy sosem érdekeltek különösen az autók, most pedig mégis egy ilyen terület meghatározó személye leszel. Gondolom kislányként nem erről álmodoztál?! Most pedig egyenesen beleugrottál a közepébe. Hogy esett a választás épp a Continentálra?

Nem kerestem aktívan új lehetőséget, tehát ők találtak meg engem, és egy pont rám szabott szakmai lehetőséget kínáltak. Igaz, korábban csak felületes információval rendelkeztem a vállalatról, de a megkeresésükön felbuzdulva utánanéztem és kiderült, hogy nemzetközi, és itthoni berkekben is jelentős név, amely méltán mély gyökerekkel rendelkezik. Úgy tűnt, hogy a cég értékeivel tudok azonosulni, és szimpatikus volt mindenki, akivel a kiválasztási folyamat során találkoztam. Hallgattam a megérzéseimre és végül belevágtam. Feladatom lesz, hogy bemutassam milyen az élet a Continál, és mi minden lehetőséget rejt még a brand. Continental.

A Conti fő alapértékeinek egyike a bizalom. A gyakorlatban ez egy olyan szintű rugalmasságot jelent, hogy a felettesem már a kezdet kezdetén leszögezte, hogy neki teljesen mindegy honnan dolgozom- hogy egy kávézóban ülök, otthon vagyok, vagy épp valamelyik irodában. Ami fontos, hogy a feladataimat megfelelő minőségben ellássam.

A Conti nemzetközi kapcsolatai segítik, hogy akár majd hosszabb távon más kultúrákat is megismerve folytassam a szakmai munkát valamelyik másik országban.

Korábban is HR területen dolgoztál, szuper kapcsolatteremtő, fenntartó vagy. Mi a titkod?

A kíváncsiság. Nyitott embernek tartom magam, élvezem, ha megismerhetek más nézőpontokat, más embereket. Sok érdekes és inspiráló karakterrel találkozhatok a munkám során, akiktől állandóan tudok tanulni. Aki ismer, az tudja, hogy egyébként menthetetlenül optimista vagyok, a pohár nálam mindig félig tele van és ez segít a nehezebb helyzeteken is túllendülni.

Van jogosítványod, de keveset vezetsz. Miért nem vezetsz, van valami konkrét oka, hogy kerülöd a volánt?

Na igen, rajta van a listán, hogy újra belejöjjek a vezetésbe. Igaz már lassan öt éve van jogosítványom, de budapesti vagyok a belvárosi autósközlekedés pedig olyan, amilyen, szóval a tömegközlekedés praktikusnak tűnt eddig. Noha nyugtat a tudat, hogy a vizsgabiztos annak idején azt mondta, hogy őstehetség vagyok, és hogy gyakoroljak sokat. Úgy tűnik, ennek most jött el az ideje, hiszen céges autó is jár az utazások mellé. A feladataim egy részét a vidéki telephelyekkel való kapcsolattartás jelenti. Szóval muszáj lesz a jövőben többet vezetnem, bár azért titkon remélem, hogy hamarosan egy Conti fejlesztés keretein belül megkönnyítik a dolgomat egy önvezető autóval.

Azt már tudjuk, egyelőre nem vagy túlzottan a vezetés szerelmese. Mi a helyzet a repüléssel?

Imádok utazni, és így sokat repültem is az elmúlt években. Az első időszakban valószínűleg a munkám oroszlán részét belföldön végzem majd, bár az évindításhoz Németországba fogok utazni, ahol megismerkedek majd az ottani vezetőséggel is, ezt is már nagyon várom. Nincs bajom a repüléssel, bár egy alkalommal, csak másodszori nekifutásra sikerült leszállni, ugyan a pilóta szerint a „restartolás” rutin feladat, de tény, hogy nem volt kellemes élmény. Noha maga az utazás „operatív” része nem is tartozik a kedvenceim közé, világot látni fantasztikus dolog, szívesen megyek mindenfelé.

Lehet, hogy vannak, akik kedvet kaptak, és csatlakoznának a Conti csapatához. Ki találhatja meg itt a számításait?

Aki érdeklődik a technológia világa iránt, és szeretne részese lenni ennek az izgalmas változásnak, amin ez az iparág keresztülmegy most, és tehetségével formálni is, alakítani szeretné a jövőt.

Jön az év vége. Ilyenkor jut idő a lazításra?

Igazából éppen kapóra jön, hogy a céges partik idején érkeztem, hiszen az ilyen csapatépítőkön, év végi bulikon könnyebben ismerkedik az ember- és mivel elég sűrű ez az időszak az események tekintetében is, a közvetlen csapatommal megbeszéltük, hogy inkább egy évindító vacsorát hozunk majd össze.

A mozgalmas év vége miatt nem állok túl jól az ajándékbeszerzéssel.

Hogyan készülsz a karácsonyra?

Természetesen én is a családommal leszek, ilyenkor jobban jut idő egymásra- sokat beszélgetünk, társasjátékozunk és a finomabbnál finomabb ünnepi fogásoktól már előre félek.

A Continental az intelligens technológiák kifejlesztésével az emberek és az árucikkek mobilitását támogatja. A vállalat nemzetközi autóipari beszállítóként, abroncsgyártóként és ipari partnerként biztonságos, kényelmes, személyre szabott és megfizethető megoldásokat kínál. A Continental együttes forgalma 2016-ban elérte a 40,5 milliárd eurót. Jelenleg a cégcsoport több mint 233 000 alkalmazottat foglalkoztat 56 országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top