Életmód

Kiterjedt erdőirtás miatt aggódnak Budapesten

A Pestszentlőrinc és Pestszentimre között húzódó Halmi-erdő eltűnése miatt aggódnak a budapestiek, mert az érintett kerületek lakói szerint erdőirtás folyik a területen.

Féltik a környék kirándulóhelyét, a Halmi-erdőt a Budapest XVIII. kerületében élők, mert sokuk szerint nagyban zajlik a zöld területen a fakitermelés. A 444-nek többen is olvasói levelet írtak – képekkel megtámogatva –, mert szerintük az erdőben kiterjedt területek faállománya tűnik el egyik napról a másikra, vélhetően tűzifának szállítják el a még egészséges fákat. 

A lap megtudta, hogy a Halmi-erdő nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban van, így a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez fordult a kérdéseivel. Azt a választ kapták, hogy 2,76 hektáron vágják ki a fákat, de nem egészséges növényeket, hanem idős és főleg beteg nyárfákat vágnak ki, mert az elmúlt év folyamán több bejelentés is érkezett, miszerint fák dőlnek ki a területen a viharos időjárás következtében. A fakidőlések fő oka, hogy az erdőállomány a termőhelyi tényezők függvényében már túlkorosnak mondható.

A parkerdő hozzátette, hogy 2013 óta több területen zajlott fakitermelés a Halmi-erdőben, jellemzően idős (60 év fölötti) akácosokban. Ezek nagy része azonban lezárult, így a jövőben nem várható hasonló nagyságrendű beavatkozás a térségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top