Életmód

Gyerekeknek tanít zenét a vak menekült

Bárki járhat az óráira, legyen akár egészséges, akár fogyatékkal élő.

A szír Ehsan Al Khalili fiatalon veszítette el a látását, amikor biciklivel egy építési gödörbe zuhant, és súlyos fejsérülést szenvedett. Ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy megvalósítsa álmát, és profi zenész legyen. 16 éves korától egy látássérültekkel foglalkozó zeneiskolában tanult, ahol csatlakozott az iskola zenekarához is, dobosként és énekesként.

Később megnősült, és öt gyermeke született. Esküvőkön zenélt, ebből tartotta el a családját. 2011-ben azonban a szíriai háború miatt el kellett hagyniuk hazájukat. A család 2015 óta él a jordániai Azraq menekülttáborban.

A férfi a táborban sem hagyta abba a zenélést, és egy nap találkozott egy másik zenésszel, Abu Hassannal. Együtt találták ki, hogy zeneórákat indítanak a menekülttáborban élő gyerekeknek, a fogyatékkal élőket is beleértve.

„A fogyatékkal élőknek is van tehetségük, amit ki kell fejezniük” – mondta Ehsan, s hangsúlyozta azt is: ezeknek az embereknek különösen fontos, hogy a közösség teljes értékű tagjai lehessenek. Zeneórával épp ezért példát is szeretne mutatni.

„Ha látnak tanítani vagy a zenekarral játszani, megértik, hogy nem a fogyatékosságom határoz meg engem” – fogalmazott a zenész.

metro.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top