Életmód

A magyarok szerint jobb volt az élet 50 évvel ezelőtt, mint ma

Készült egy nemzetközi felmérés arról, hogy a különböző országok állampolgárai szerint mikor volt jobb élni az adott államban: most vagy 50 évvel ezelőtt. A magyarok között kicsivel többen vannak azok, akik visszasírják a Kádár-korszakot.

A washingtoni székhelyű Pew Research Center öt kontinensre részlegesen kiterjedő felmérése szerint a jelenlegi helyzetről a legjobb véleménnyel Vietnam van, az itteni válaszadók 88 százaléka gondolja úgy, hogy ma jobb az élet, mint fél évszázaddal ezelőtt. Ez persze, nem annyira meglepő, hiszen akkoriban zajlott a vietnámi háború. Tanulságos, hogy Vietnám után a második és a harmadik helyen is olyan országok állnak, amelyek fejlődése az utóbbi évtizedekben gyorsult fel látványosan: Indiában az emberek 69 százaléka, Dél-Koreában pedig a 68 százaléka látja jobbnak az életet most, mint régen.

Bar chart showing that globally, assessments vary on whether life is better or worse than 50 years ago

Többek között Németország, Törökország, Lengyelország, Spanyolország és Izrael állampolgárai is inkább elégedettek a jelennel, mint elégedetlenek, ugyanakkor sok olyan európai ország van, ahol a válaszadók többsége szerint jobb volt az élet 50 évvel ezelőtt. Magyarországon például a válaszadók többsége így gondolkodik – ha csak egy hajszálnyi különbséggel is: 39 százalékuk szerint a 60-as évek vége jobb időszak volt, míg csak 32 százalékuk tartja jobbnak a jelent. 

Map showing where people think life is better or worse than 50 years ago

A legelkeseredettebben a jelent a hatalmas gazdasági válsággal küzdő Venezuela látja (itt mindössze a válaszadók 10 százaléka érzi úgy, hogy elégedettebb a jelennel). A szintén gazdasági gondokkal küzdő Görögországban is többen látják borúsan a jelent, mint a fél évszázaddal ezelőtti múltat, de a franciák és az olaszok is inkább pesszimisták a mosttal kapcsolatban.

Címlap: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top