Életmód
Szponzorált tartalom

Okok, amiért a szájhigiénia az egyik legfontosabb dolog a világon

Nemcsak azért érdemes gondoskodni a fogaink megfelelő állapotáról, mert szeretnénk megúszni a foghúzást, hanem mert több egészségügyi kockázati tényezőt is hordoz az elhanyagolt szájhigiénia.

Jó esetben már kisgyermekként belénk ivódik, hogy a szájhigiénia az egészségünk szempontjából is nagyon fontos, nemcsak azért, hogy mi magunk és a környezetünkben élők komfortosan érezzék magukat. Míg a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy bizony a szájápolásért napi szinten tenni kell, addig akadnak olyanok is, akik előszeretettel bújnak ki a kötelességük alól, és el is hanyagolják a fogaikat. Igen, sajnos a ma működő ingyenes fogorvosi rendszer, ahol hónapokat kell várni egy időpontra, alapjáraton lyukas garast sem ér, de ez sem lehet kifogás senkinek, hiszen a megfelelő minőségű fogmosással megalapozhatjuk a szánk egészségét – na meg azzal, hogy rendszeresen járunk kontrollra még akkor is, ha nincs fogászati problémánk.

A tökéletes szájhigiéniára nemcsak a fogaink állapota miatt van nagy szükség, hanem azért is, mert a fogak hiánya és a baktériumok által uralt szájüreg több betegség megalapozója is lehet egyes kutatások szerint. Egy a közelmúltban publikált felmérés azt mondja, hogy azokat az időseket, akiknek kevesebb mint 20 foguk van öreg korukban, nagyobb eséllyel támadja meg az Alzheimer-kór. Egyes magyarázat szerint ez azért lehetséges, mert a csökkenő rágás következtében kevesebb vér, azáltal pedig kevesebb oxigén jut az agyba. A British Dental Health Foundation kutatói is ugyanezt a következtetést vonták le. Korábban elsősorban arra figyelmeztettek a szakemberek, hogy az elhanyagolt fogakkal a szívbetegségek, a stroke, a koraszülés és a tüdőproblémák hozhatóak összefüggésbe.

A szájhigiénia nemcsak a fogak védelméről szól, hanem az íny állapotának megőrzéséről, egészségének megtartásáról is. Ez azért nagyon fontos, mert például egy ínygyulladás kapcsán a szájban megtelepedő több száz baktérium némelyike a véráramba is bekerülhet, és hozzájárulhat ahhoz, hogy lerakódások tapadjanak meg a szív érfalain. Nem a riogatás a cél, de alapvetően érdemes tisztában lenni azzal, hogy súlyos esetben akár infarktus is lehet ennek a végső következménye. Kutatók szerint ráadásul az ínygyulladás növeli a koszorúér-betegségek kockázatát is.

A megfelelő szájhigiéniával és a rendszeres orvosi kontrollal sokat tehetünk magunkért. Régen túl vagyunk már azon a rettegős időszakon, amikor valóban volt miért félni a fogorvosoktól. A technológiai vívmányok pedig hűséges társként hosszú távon is hozzájárulnak a szánk és fogaink védelméhez. A napi legalább kétszeri fogmosás alap, ám akik a tökéletességre mennek, nekik mindenképpen érdemes elektromos fogkefét használniuk. Az ugyanis hatékonyabb. Az átfogó, mindennapos szájhigiéniát a szájcenterek is tökéletesen biztosítják, már ha megfelelően használják is azokat. A lényeg az, hogy felelősséggel legyünk a testünkért és az egészségünkért.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top