Életmód

Nem hitte, hogy választ kap: kedvenc sorozatának készítőjét kérdezte a depresszióról

Dan Harmon, a Rick and Morty sorozat egyik készítője döbbenetesen őszinte Twitter-posztban válaszolt rajongójának, aki a depressziójáról kérdezte.

„Olyasvalakitől szerettem volna tanácsot kérni a depressziómmal kapcsolatban, aki nem szakember, hanem hozzám hasonlóan érintett” – magyarázta a fiatal nő, aki @chojuroh néven regisztrált a Twitterre. Hozzátette, álmában se gondolta volna, hogy Dan Harmon, a Rick and Morty című sorozat készítője, aki nem mellesleg nyíltan vállalja, hogy depresszióval kezelik, válaszolni fog az üzenetére.

„Tudnál nekem tanácsot adni, hogyan birkózhatnám le a depressziómat?” – tette fel a kérdést @chojuroh, amire alig egy órával később már érkezett is a meglepően őszinte válasz.

Első és legfontosabb: Ismerd be és fogadd el, hogy depressziós vagy, hogy ez történik veled. Rengeteg a nyomás rajtunk, többek között azért is, hogy érezzük jól magunkat. Fontos tudnod, hogy nincs azzal semmi baj, ha időnként rosszul érzed magad. Ráadásul ez olyasvalami, amiben igazán jó lehetsz. Beszélj róla, és SEMMIKÉPP SE TITKOLD EL! Az érzéseid valódiak” – kezdte négyrészes Twitter-posztját Dan Harmon, majd folytatta:

Másodszor: újra és újra próbáld magad emlékeztetni arra, hogy bár az érzéseid valódiak, korántsem fedik a valóságot. Például: érezheted azt, hogy az életnek semmi értelme. Ez egy valódi érzés. Fontos érzés. Ez van benned. De tedd fel a kérdést, vajon az életnek tényleg semmi értelme? Nos, a valóságban ezt nem mi döntjük el.

A legfontosabb, amit a depresszióval kapcsolatban mondhatok neked, hogy ne próbálj meg vele egyedül megbirkózni. Ha őszintén és nyíltan beszélsz a problémáidról, annak varázslatos ereje van. Ha leírod egy papírra, hogy »meg akarok halni«, majd azt elégeted, még az is jobb, mint ha magadba fojtod a dolgot. Ha kinyitod a szádat, és beszélsz a problémáidról (legyen az egy blog vagy bármi), megszabadulsz a kínzó gondolataidtól. Visszatérnek majd, de újra kiadhatod őket magadból. Tudom, hogy nehéz, de próbáld meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top