Életmód

Ne szőrözzünk! Te hogyan szereted?

A divat sokat változott, a szokások sem a régiek, az viszont biztos, hogy a szőrtelenség igénye állandóan jelen van a köztudatban.

Hogy a szőrtelenítésről ki mit gondol, az egészen eltérő is lehet. Azt a tézist viszont, hogy a szőr nélküli meztelen test iránti elköteleződés a mai kor vívmánya, már régen megdöntötték. A szőrtelenítés hagyományát ugyanis évezredekkel korábban kell keresnünk, egészen az egyiptomi kultúráig érdemes leásnunk, ahol bizonyítottan sokat adtak a szőrmentességre. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben csupán a szemöldöküket tartották meg az egyiptomiak, a testük felületén lévő összes többi szőrtől megszabadultak. Igen, a hajuktól is megváltak és előszeretettel hordtak parókát. A szőrt állítólag olajos mézkeverékkel távolították el, de borotvát is használtak a sima bőr eléréséhez. Egyiptomban kulturális elvárás volt a szőrtelenítés.

Az ókori görögök sem szívlelték a szőrös testtájakat: míg a nők az intim területeiket is megszabadították minden száltól, addig a legtöbb férfi meghagyta azt. Mivel fontos társadalmi mutató volt a szőrtelenség, már serdülőkorban is nagy figyelmet fordítottak arra, hogy eltüntessék a serkenő szőrzetet. A videómegosztókat az elmúlt években elárasztó, fonállal történő szőrszedő technikák eredete is egészen az ókorig vezethető vissza, ugyanis már akkor alkalmazták ezt a megoldást, elsősorban a szegényebb rétegekben. A tehetősebbek ugyanis különböző gyantákkal és keverékekkel igyekeztek megszabadulni a felesleges szőrtől. 

De nemcsak az ókori szépségideál szerint kellett megválniuk az embereknek a bozontjuktól, hanem a középkorban is. Minderre megdönthetetlen bizonyítékot jelentenek azok a feljegyzések, amelyek a XVI. században íródtak. A leírásokban nőknek adnak tanácsokat, na meg recepteket a szőrtelenítés kapcsán. A következő évszázadokban változtak ugyan az elvárások, de időről időre visszatért a szőrtelenség mint norma. Érezhetően könnyebb dolguk a XX. század elején lett csak a nőknek, amikor megjelentek az első olyan borotvák, amelyeket nekik terveztek.

Azóta pedig folyamatos a változás, na meg a fejlődés: manapság a szőrtelenítő eszközök széles palettája áll azok rendelkezésére, akik szabadulni szeretnének a szőrtől. A legnépszerűbbek azok a megoldások, amelyek valóban tartós mentességet kínálnak. A jó hír az, hogy ezt most már otthon is kivitelezhetjük, mégpedig olyan szuper szőrtelenítőkészülékek segítségével, amelyeknek ugyan meg kell fizetni az árát, de garantáltan hosszú időre szabadítanak meg a szőrtől. Akik viszont nem akarnak tízezreket költeni, általában az epilálást választják, ugyanis ez a módszer is hosszú időre szól, és ugyancsak otthon végezhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top