Életmód

Drágulhat a tűzifa, mert nincs elég favágó

Alig van ember, aki favágónak állna, rengetegen külföldön dolgoznak. Magasabb bérekkel lehetne itthon tartani őket, de akkor a fa ára is emelkedni fog.

Egyre nagyobb problémát jelent a fakitermelés Győr-Moson-Sopron megyében. Aki csak tehette, már külföldön dolgozik a környékről, és amúgy is kevesen választották a kemény fizikai munkát hideg erdőkben télen – számolt be a Tények.

A favágók nemcsak a magasabb fizetés miatt mennek külföldre, hanem mert az erdőben csak ősztől tavaszig lehet fát vágni, így az év felében nincs munkájuk.

A munkaerőhiány a cégeket is nehéz helyzetbe hozza, szinte lehetetlen szakképzett munkaerőt találni, de olyat sem könnyű, aki az erdőn akar nehéz fizikai munkát végezni.

Ha tovább folytatódik a munkaerőhiány, akár emelkedhet a fa ára is. A kitermelő cégek ugyanis kénytelenek megemelni a favágók bérét, hogy ne külföldön dolgozzanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top