Életmód

7 tipp a piros betűs napokra

A menstruáció idején a higiénia még jobban felértékelődik, ilyenkor szükséges fokozottan ügyelnünk intim területeink tisztántartására. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa egy csokorba gyűjtötte azon tippjeit, amelyek megfogadásával minimálisra csökkenthető a diszkomfort érzés a piros betűs napokon.

 1. A higiénia megőrzése és a fertőzésveszély minimalizálása érdekében a tampont vagy a betétet tartsuk egy kis neszesszerben, elkülönítve az egyéb használati tárgyaktól, mint például  kulcscsomó, mobiltelefon vagy pénztárca.

2. A szappanok és tusfürdők megboríthatják az intim területek egyensúlyát, lúgos irányba tolhatják el a pH-t, növelve a fertőzésveszély kialakulásának lehetőségét. Menstruáció alatt viszont kiemelten fontos a napi többszöri tisztálkodás. Ha nem is minden alkalommal nyílik rá lehetőség, legalább naponta egyszer használjunk a menstruáció idején alkalmazható intim mosakodót.

3. A menstruáció ideje alatt a hormonváltozások miatt erősebben verejtékezhetünk, dezodorok használata mellett is észlelhetünk testszagot. A meleg vizes zuhany tisztító, frissítő hatása mellett még az ilyenkor gyakran jelentkező hasi görcsöket is enyhítheti.

4. A tampon- és betéthasználat előtt, illetve után értelemszerűen mossunk kezet, menstruációnk erősségétől függően 2-4 óránkénti cserére lehet szükség, amely során töröljük át magunkat intim törlőkendővel.

5. A nehéz napokon műszálas fehérneműk helyett használjunk pamutból készültet, jobban szellőzik, és kényelmes is. Plusz egy érv a pamut fehérnemű mellett: a betét sokkal stabilabban rögzíthető, kevésbé tud elmozdulni, mintha például selyemre helyezzük.

6. Ne irrigáljunk, vagyis ne öblítsük át a hüvelyt! Az öblítés hatására az önmagát fenntartó egyensúly könnyebben felborul, a Lactobacillusok száma csökkenhet, kimosódnak a hüvelyből, teret engedve a patogén kórokozóknak.

7. Ha uszodába vagy wellness-ezni megyünk, használjunk tampont, amelyet azonnal cseréljünk ki a medencetérből való távozást követően, és lehetőség szerint mihamarabb zuhanyozzunk le intim mosakodó és tiszta törülköző használatával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top