Életmód

Súlyos részleteket árult el a határon átszökött észak-koreai katona orvosa

Ohból szökése után legkevesebb négy lövedéket szedtek ki.

Jí Kukcsong jóformán az egyetlen ember, akivel az észak-koreai határról Dél-Koreába átszökött katona beszélt kórházi kezelése óta. Oh tüdeje összeomlott, 12 liter vért kapott, és kezelni kell régóta húzódó betegségeit (TBC, hepatitisz-B, férgesség) is. A 24 éves férfinak élete végéig oda kell figyelnie a táplálkozására, ha nem akar rosszul lenni.

Jí Kukcsong (fotó: AFP / Yonhap)

Jí Kukcsong (fotó: AFP / Yonhap)

A Reuters interjújából kiderül, hogy Oh 17 évesen, középiskola után csatlakozott az északi hadsereghez. Szökése után legkevesebb négy lövedéket szedtek ki belőle. Oht egyelőre nem kérdezték ki, inkább dél-koreai popzenét hallgat, és filmeket néz, például A szállító 3-at és A minden6ót.

Oh disszidálása óta Észak-Korea minden határőrét lecserélte – közölte hírszerzési forrásra hivatkozva a déli Yonhap hírügynökség. Az észak-koreai disszidenseket a szöuli hírszerzés kikérdezi, majd három hónapra egy speciális „oktatóközpontba” küldik őket. Ezután pénzzel és egyéb módon segíti őket Dél-Korea, valamint rendőrök is vigyáznak rájuk – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top