nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Kártyavárként dőlhetnek össze Szeged belvárosi házai

Kártyavárként dőlhetnek össze Szeged belvárosi házai

Kártyavárként dőlhetnek össze Szeged patinás belvárosi házai 20 év múlva, ha nem tesznek a vizes pincék ellen valamit – figyelmeztet egy helyi mérnök.
NLCafé
f Ajánlom

Talán még idejében megkongatta a vészharangot Hopka János szegedi építőmérnök, aki szerint kártyavárként omolhatnak össze a 100-120 évvel ezelőtt épült, rossz állapotú polgári házak Szeged belvárosában, ha nem teszik rendbe felvizesedett pincéjüket.

A szakember szerint azok a száz-százhúsz esztendős házak vannak veszélyben, amelyek pincéjét nem használják, így nincs kiépítve bennük szivárgórendszer, ami megvédi a falakat a vizesedéstől.

Mivel ezekben a házakban többségében idősek laknak, és nincs pénzük felülvizsgáltatni és felújítani a pincét, a városnak kellene ezt megtennie az építészszakma és a tulajdonosok összefogásával. Biztosan lehetne erre uniós támogatást nyerni. Szeged most ugyanúgy fordulhatna Európához, mint a nagy árvíz után, amikor újjáépült a város. Akkor már késő lesz, ha az alap teljesen leromlik, akkor már nem lehet megmenteni a házakat. Pedig ezeket érdemes lenne megtartani az utókornak, mert városképi jelentőségű épületek

– mondta Hopka János a Délmagyarnak.

Az építőmérnök szerint mintegy 30 épület van olyan állapotban a nagykörúton belül, ahol sürgősen be kellene avatkozni.

Megosztás Facebookon