Életmód

Szexuális zaklatással vádolnak egy Amerikában élő magyar rendezőt

Magyar Dezső a nyolcvanas években élt vissza a hatalmával.

Magyar Dezső rendezőt nevezte meg zaklatójaként Ilana Bar-Din Giannini pszichológus a Hollywood Reporterre írt cikkében. Magyar akkor az Amerikai Filmintézetben (AFI) dolgozott tanárként, Giannini elsős diákja volt. A rendező egy este felhívta őt a lakására, hogy beszélgessenek a leadott forgatókönyvéről. Előbb borral kínálta a nőt, majd azt mondta neki: „Ti, amerikai nők olyan hülyén gondolkodtok a férfiakról. Ha most dugnánk, jobban megértenéd a problémáidat a saját nőiségeddel, ami a forgatókönyvedből is hiányzik. És már kezdhetnél is forgatni.

Magyar Dezső (forrás: EICAR Film School)

Magyar Dezső (forrás: EICAR Film School)

Giannini beszámolója szerint azonnal otthagyta Magyart. Előbb egy másik tanárának, az AFI filmkészítői programja vezetőjének írt, hogy szeretne mentortanárt cserélni. Válaszul levelet kapott, amelyben megírták neki, hogy a filmterve nem elég jó, emiatt eltanácsolják őt a programtól. Giannini kétségbeesésében Jean Firstenberghez, az AFI akkori vezetőjéhez fordult, és mindent elmesélt neki. Firstenberg állítása szerint vigasztalta, és meg is ölelte őt, Giannini pedig elmondta neki, hogy nemrég abortusza volt – a gyerekét részben pont azért vetette el, hogy az AFI-ba jöhessen tanulni. Firstenberg ezután gyűlést hívott össze az AFI vezetőségével, ahol elmondták Giannininek, hogy gyenge teljesítménye, túlzó ambíciói és erkölcsi problémák miatt érvényben marad az eltanácsolás.

Giannini akkor összetört, végül nem lett filmes. Most pszichológusként dolgozik, a legtöbb kliense szexuális zaklatáson átesett nő.

Magyar Dezsőt a hatvanas évek végén a legtehetségesebb fiatal rendezők egyikeként tartották számon Magyarországon. Egyetlen, itthon rendezett nagyjátékfilmjét, az Agitátorokat a Tanácsköztársaság kikiáltásának ötvenedik évfordulójára, felkérésre készítette, de a hivatalos kultúrpolitikai irányelvekkel nem egyező baloldalisága miatt húsz évre betiltották. Magyar a betiltás után, a hetvenes évek elején hagyta el az országot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top