Életmód

Lesznek olyanok, akiknek havi 50 ezer forinttal nő majd a nyugdíjuk

Ötvenezer forinttal nőhet a nyugdíjuk azoknak, akik 20 éven keresztül otthon ápolták beteg gyermeküket.

Akár havi ötvenezer forint nyugdíj-kiegészítést is kaphat az, aki legalább 20 évig otthon ápolta tartósan beteg gyermekét. Az erről szóló törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt fekszik, várhatóan el is fogadják majd.

A támogatást azok kaphatják meg, akik a saját otthonukban legalább húsz éven át gondoskodnak vagy gondoskodtak beteg gyermekükről, és emiatt kevesebbet tudtak dolgozni, így alacsonyabb bért kaptak.

Ebbe a húsz évbe legfeljebb tízéves időtartamban be lehet számítani azt az időt, amikor az érintett a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után gyermekgondozási segélyt kapott. Feltétel az is, hogy az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű vagy kiemelt ápolási díj volt. Ez annak a garanciája, hogy egy tartósan beteg gyermekről van szó.

A támogatást attól függetlenül megkapják a jogosultak, hogy tart-e még a gyermek ápolása.

A törvénymódosítás meghosszabbítaná az úgynevezett diplomás gyed jogosultságának időtartamát a jelenlegi egy évről két évre. További változás lesz még, hogy az anyasági támogatást 2018. január 1-jétől azok is megkaphatják majd, akik nem Magyarország közigazgatási területén szülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top