Életmód

7 tipp, hogy a sportolás tényleg a testi-lelki harmóniáról szóljon

A rendszeres sport nagyon jó hatással van a szervezetre, hiszen azon túl, hogy segít az optimális testsúly megtartásában, minden szervrendszerünkre jótékony hatást fejt ki, többek között csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. Mozgás alatt és után azonban számos kellemetlenség érhet bennünket, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa összegyűjtött hét tippet, hogy a sportolás semmiképpen se vezessen diszkomfortérzéshez.

A sportolás rendkívül jó hatással van az egészségünkre, hiszen erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukrot és csökkenti az esélyét a Candida-fertőzések kialakulásának is. Rövidtávon azonban az ilyenkor jelentkező fokozott izzadás, a megemelkedett testhőmérséklet, a műszálas ruházat viselése miatt változik a hüvely pH-értéke, gyakoribbá válik a hüvelyflóra felborulása. Az alábbi tippek megfogadásával azonban csökkenthetjük a kellemetlen fertőzések kialakulását.

Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa összegyűjtött hét tippet, amit érdemes megfogadni

1. Lehetőség szerint ne viseljünk szűk, műszálas nadrágot, amennyiben viszont mégis emellett döntünk, olyat válasszunk, ami nagyfokú légáteresztő képességű.

2. Érdemes pamut fehérneműt használni, hiszen a műszálas anyagok az izzadtsággal kiegészülve irritációt okozhatnak az érzékeny területeken, amely szintén a hüvely érzékeny egyensúlyának felborulásához vezethet. 

3. Edzés után mielőbb zuhanyozzunk le, intim testrészeinken lúgos szappanok, tusfürdők helyett használjunk megfelelő pH-értékű intim mosakodókat.

4. Zuhanyozás után alaposan töröljük át magunkat tiszta, puha törülközővel. Semmiképpen se azt a törülközőt használjuk, amivel a futópadon az izzadság felitatására használtunk.

5. Előfordulhatnak olyan esetek, mint például a szabadtéri sportrendezvények, hogy nincs lehetőségünk lezuhanyozni közvetlenül a mozgástevékenység után. Ekkor se feledkezzünk meg azonban az intim higiéniáról, használjunk intim törlőkendőt.

6.Uszodai sporttevékenységet követően törekedjünk arra, hogy a lehető leghamarabb lecseréljük a nedves úszódresszünket, zuhanyzást követően pedig ne használjuk azt a törülközőt, amivel az uszodatérben vagy a wellness részlegben tartózkodtunk.

7. Mivel az uszodák vize magas koncentrátumban tartalmaz fertőtlenítő szereket, száríthatja a bőrt az intim területeken, ami irritációhoz vezethet. Az intim területeink pH-értékéhez leginkább illeszkedő intim mosakodók használata segíthet, amennyiben panaszaink nem javulnak, kérjünk mielőbbi segítséget nőgyógyászunktól. A fertőzések gyulladáshoz és egyéb súlyos szövődményekhez vezethetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top