Életmód

Így iszunk mi – a nőknek sem könnyebb az élet alkohol nélkül

Magyarországon szinte mindenki iszik. Nők és férfiak egyaránt. Ehhez nem kellenek felmérések, nem kell bekérni a KSH adatait, nem kell abból becsülni, hányan halnak meg májzsugorban. Elég megnézni, milyen szemeket meresztenek arra, aki visszautasít egy koccintást: „kösz, nem iszom”.

Kire gondolsz, ha azt mondom: alkoholista? Nagy valószínűséggel egy lecsúszott, viseltes ruhájú alakra, aki a sarki kisbolt előtt húzza le a kétdekást. Ha azt mondom, alkoholfüggő, akkor talán már tisztul a kép, és megjelennek a szemed előtt kicsit megviselt fiatalok, törődött középkorúak, férfiak nők egy körben ülve, az Anonim Alkoholisták gyűlésén. Ám akire nem gondolsz ilyenkor, azok sokkal többen vannak.

Húsz-egynéhány éves srácok és lányok a hajnali bulinegyedben. Egyetemisták minden délután a bisztróban. Öltönyösök és kosztümösök már csütörtöktől, munka után, a koktélbárban. Fiatal párok, akik hetente egyre több vacsorához nyitnak ki egy üveg bort. Gyesen lévők, akik összejönnek egy kis iszogatásra, amíg alszik a gyerek. Családapák, akik kifáradnak a melóban, és minden este legurítanak két sört. Családanyák, akik nem bírják a rengeteg terhet, a napi rohanást, és egyedül isznak, amikor van egy csöndes félórájuk.

Akkor, az első kortynál, azokban a percekben mindenki megnyugszik. Végre nem kell aggódni a főnök miatt, a határidők miatt, a számlák miatt, az anyám, az apám miatt, a gyerek miatt.

A gondolatok, szorongások mind elmosódnak az alkoholban – és egy kicsit szebbnek tűnik az élet, mi pedig egy kicsit erősebbnek.

Igen, lányok, nők és családanyák gondjain is könnyít az ital – csak róluk ritkábban beszélünk. Ők maguk is jobban szégyellik, amit tesznek, pedig semmi okuk rá. Az ő életük sem könnyebb, ők sem gyengébbek, a rombolás nyomai pedig ugyanolyan rosszul festenek férfin, mint nőn. Ez egy betegség. De aki nem alkoholbeteg, annak is okozhat gondokat a túl sok vagy túl gyakran fogyasztott alkohol.

A sok jó külsejű, átlagos életet élő ember, akiről beszéltünk, szintén alkoholista. Mert nem tudják elképzelni az életüket az ital nélkül. Mert nélküle összeomlanának.

Lehet, hogy csak két pohárral isznak egyszerre, lehet, hogy csak háromszor, lehet, hogy csak hétvégente rúgnak be, de függővé váltak a szertől.
Baj ez, vagy sem: mindenkinek magának kell eldöntenie. Minden attól függ, mellette, vele működik-e az élet, vagy lassan amortizálódik. Hogy te vagy hozzátartozód hol tart a folyamatban, kiderülhet új sorozatunkból, a Borba fojtott életekből. Megtudhatod belőle, hogy mennyit és hogyan iszunk mi, magyarok és mi, nők. És főleg: miért. Mesél a huszonéves diáklány, a kétgyermekes családanya és az írónő. Láthatod belülről a rehabot, és szakértők adnak tanácsokat a leszokáshoz. Ne szégyelld, csak gondold át! Sokan vagyunk.

Kattints a képre a cikkek megtekintéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.