nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
A legalacsonyabb bruttó bér országa vagyunk

A legalacsonyabb bruttó bér országa vagyunk

Erőteljes lemaradásban lesz a magyar gazdaság a kelet-európai régió országaihoz képest tíz év múlva még akkor is, ha a nyugat-európai átlagot meghaladva emelkedik a gazdasági teljesítmény és az életszínvonal is a régióban.
NLCafé
f Ajánlom

Összehasonlította a közép- és kelet-európai uniós országok gazdasági fellendülését a Bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW), és arra jutott, hogy Csehország és Litvánia tíz év múlva, 2026-ig elérheti az EU-országok egy főre jutó nemzeti átlagtermékének 90 százalékát, Magyarország pedig akkor csak 75 százaléknál tart majd.

A bécsi kutatók Magyarországon idén 4 százalékos gazdasági növekedést várnak, amely jövőre 3,9, 2018-ban pedig 3 százalékos lehet. A térségben a román gazdaság fejlődhet a leggyorsabban, idén 5,7, a következő két évben pedig 4,5, illetve 4,6 százalékkal – írja a jelentésre hivatkozva a Piac és Profit.

A közép- és kelet-európai országcsoport átlagos idei gazdasági növekedése 4-4,1 százalékos lesz, jövőre átlagosan 3,7 százalék. Miután ez a növekedés meghaladja a nyugat-európai országokét, érezhető lesz a felzárkózás ütemének gyorsulása: a közép- és kelet-európai növekedési ütem 2019-ig átlagosan két százalékkal lesz magasabb, mint nyugaton.

Hatalmas lemaradást mutat jelenleg a bérszínvonal alakulása is. Míg Ausztriában 3600 euró az átlagos bruttó bér, addig a térségben Bulgária és Románia után Magyarországon 410 euróval a legalacsonyabb. Szlovénia 1500 eurós átlagbérekkel vezet, a cseh és az észt dolgozók átlagosan bruttó 1100 eurót visznek haza. A magyaroknál már a lengyelek, a szlovákok és a horvátok is többet keresnek.

Megosztás Facebookon