Életmód

A szükségesnél kevesebb sugárterápiás gépe van Magyarországnak

Akár két hónapot is várniuk kell a sugárkezelésre a daganatos betegeknek Budapesten és Pest megyében egy az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint. A Közép-Magyarország régióban annyira rossz a helyzet szerinte, hogy az orvosok kénytelenek más kezelést választani.

Poller Imre egészségügyi szakértő szerint az ország nagy részén van elég gép, ezért vidéken szinte várakozás nélkül vagy kevés várakozással megkapják a sugárkezeléseket a daganatos betegek. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakember azt mondja, hogy Magyarországon negyven ilyen gép van használatban, de Budapesten és Pest megyében a sugárterápiás gépekből hiány van, a régióban állítása szerint annyira rossz a helyzet, mint Ukrajnában.

Poller szerint 6-8 hét az átfutási ideje a sugárterápiás előjegyzésnek a közép-magyarországi térségben. A szakértő szerint emiatt az orvosoknak sokszor helyettesíteniük kell a sugárkezelést más kezelésekkel. Azt mondja, hogy a magyar onkológiai ellátásban jelenleg a gyógyszeres dominancia figyelhető meg, holott a sugaras kezelés nemzetközi szinten egy alapellátási forma a daganatos betegek gyógyításában, gyógyszerrel nem pótolható.

Szerinte még 15-20 sugárterápiás gépre lenne szüksége Magyarországnak.

Címlap: MTI Fotó/Sóki Tamás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top