Életmód

Ezeket a dolgokat minden kamasznak tudnia kell az intim higiéniáról

Hiába tanulják meg a gyerekek már egészen kicsi korban a tisztálkodás szabályait, ezeket érdemes újra és újra átbeszélni kamaszkorban. Így lehet elkerülni a fertőzéseket, és egészséges, ápolt felnőtté válni.

Nagyon fontos, hogy ez a téma ne legyen tabu otthon, erről kell és lehet is beszélgetni a gyerekekkel. Ráadásul nekik is feltűnik nagyon korán, hogy a testük elkezd másképp működni, és ehhez nekik is alkalmazkodniuk kell, mert a finom babaillatú gyerekünk helyett ott áll egy kiskamasz, akiben dúlnak a hormonok, izzad, és estére esetleg kellemetlen szagot áraszt.

A mindennapi teljes fürdés vagy zuhanyozás, a napi kétszeri fogmosás alap. Tízéves kor körül azonban már lehet hónaljstiftet is adni, hogy még véletlenül se legyen verejtékszagú estére vagy délutánra a gyerek. A fokozott zsírtermelés miatt a heti egyszeri hajmosást érdemes heti kettőre változtatni, hogy a gyerek ne veszítse el az ápolt kinézetét. Ebben a korban még inkább figyeljünk oda arra, hogy kényelmes és pamutruhákat hordjon a gyerek, ezzel is csökkentve az izzadás veszélyét. Az elkerülhetetlen pattanásokkal pedig forduljunk szakemberhez, mert ez különösen zavarja a gyerekeket, hiszen első ránézésre feltűnik.

A riogatás nem jó módszer

Nem szabad fölöslegesen félelmet kelteni a gyerekekben, ne riogassuk őket csúnya fertőzésekkel, de azt érdemes elmagyarázni a lányoknak, hogy menstruáció idején inkább zuhanyozzanak, és mosakodjanak akár naponta többször is. Székelés után – ha lehet – szintén mosakodjanak, mert ez is nagyon fontos, igaz, ennek a bevezetése már a legtöbb családban egész kis korban megtörténik. Az intim higiénia egyik fontos pillére a vécéhasználat. Vécéhasználat előtt és után is kezet kell mosni, érdemes egy kis tubus bakteriális fertőtlenítőt hordani a táskában, erre bármikor szükség lehet napközben. Fiúknak, lányoknak is meg kell tanítani, hogy a vécé deszkájára ne üljenek rá idegen helyen, mert rengeteg bacilust szedhetnek össze. Lányoknál az elölről hátrafelé törlés fontosságára kicsi koruktól fogva nagyon kell figyelni. Azt is sokszor el kell mondani, hogy nem szabad visszatartani a pisilést, mert a pangó vizeletben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Egy egészséges ember egyébként naponta legalább nyolcszor megy vécére, sokan ennél többször is.

Nem is olyan egyszerű megtanítani egy kislányt arra, hogyan használjon betétet, hogyan mosakodjon, hogyan oldja meg a menstruációt víz közelében nyáron, mert rettentően utálnak erről a témáról beszélni. Egy ideig határozottan szégyellik, és csak suttogva lehet még a betét szót is kiejteni. Akkor lesz egy kicsit könnyebb, amikor rájönnek arra, hogy ez egy természetes dolog, és muszáj beszélni, kérdezni róla. Fontos megmutatni, hogy hogyan kell használni a betétet, hogyan kell beragasztani, milyen időközönként kell cserélni, és hogyan lehet a legkönnyebben és a legjobban kimosni egy átázott bugyit, mert balesetek óhatatlanul előfordulnak, és ez nem ciki. Mindezt persze nem kamaszkorban kell elkezdeni, hanem egészen kicsiként, és akkor természetes igény lesz számára a tisztaság és a higiénia az intim zónákban is.

A lányok hüvelyének védelmét speciális baktériumflóra biztosítja, amelyet nagyrészt jótékony hatású tejsavbaktériumok, lactobacillusok alkotnak. Ezek a hasznos baktériumok savas kémhatást alakítanak ki, ezzel  védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben. Az első menstruációs vérzés előtt egy évvel a lactobacillusok elszaporodnak, a hüvelyi pH a felnőttkorra jellemző savas irányba kezd tolódni. Az érett nők számára ez a kamaszkorban kialakuló tejsavas hüvelyflóra a legfontosabb védelem a különböző bakteriális, gombás és vírusok okozta fertőzések ellen.

A hüvely öntisztuló szerv

A hüvelyflórára hatással van a menstruációs ciklus, a terhesség, a szexuális aktivitás, a tisztálkodószer, amelyet használunk, és egy esetleges antibiotikumkúra is károsíthatja. Tanítsuk meg a lányoknak, hogy a hüvelyt nem kell kimosni, mert öntisztuló, elég naponta a külső nemi szerveket gondosan megmosni. Ehhez érdemes savas kémhatású intim mosakodószert használni. A normál szappanok és tusfürdők lúgosító hatásukkal felboríthatják a kényes egyensúlyt, így az intim részeken ezeket nem ajánlatos alkalmazni. 

Mikortól  szabad tampont használni?

14 éves kor előtt nem szokták ajánlani a tampont, érdemes helyette betétet használni. A tamponhasználatnak is megvannak a saját szabályai: felhelyezése előtt minden esetben alaposan kezet kell mosni, és természetesen utána is. A tampon ne maradjon fent lehetőleg 6 óránál hosszabban, éjszakára pedig mindig érdemes egészségügyi betétet használni. A bugyi legyen passzentos, hogy ne csússzon el a betét napközben, és a betét cserélésére is figyelni kell, különösen a menstruáció első napjain. Azt is meg kell értetnünk a gyerekünkkel, hogy bármilyen változást, viszketést, kiütést érez az intim területeken, azonnal szóljon, hiszen a gyógyulás érdekében ilyenkor szakemberhez kell fordulni, mert az egészségünk megőrzése a cél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top