Életmód

Ilyen az egészséges tízórai

Amíg nincs benne az ember, nem is tudja, hogy mennyi időbe és energiába kerül megalapozni és kivitelezni egy család étkezését. Annak kitalálásától kezdve, hogy mit egyenek, a bevásárláson át az elkészítésig - vagy éppen a mosogatásig millió apró és nagy feladat vár arra, aki ezt magára vállalja önként, dalolva, vagy épp kényszerből. Ráadásul szerencsére egyre többen fordítanak kellő figyelmet arra is, hogy a családok asztalára bizony nemcsak finom, hanem hogy egészséges ételek is kerüljenek.

Míg külföldön bevett szokás, hogy a gyerekek az óvodába és az iskolába is otthonról visznek ételt, addig Magyarországon sokan választják a központi étkeztetést. Azoknak viszont, akik maguk csomagolnak tízórait a gyereknek, külön fejfájást okoz, hogy olyan étellel engedjék útjukra a gyereket, amelyik tápláló és egészséges. Olyan tízórai ötleteket hoztunk, amelyek megállják a helyüket a legtöbb szempontból.

Ha egészséges ételt adnál a gyerekednek, vajon kész terméket vásárolsz szívesebben, vagy magad állítod össze az ennivalót? Ha utóbbi igaz rád, akkor tökéletes választás lehet a házi müzli. Azért házi, mert a boltiban sok a felesleges adalékanyag és a cukor és ráadásul a család szája íze szerint rakhatod össze és variálhatod is a sajátodat. Az iskolában joghurttal és gyümölccsel is finom, de otthon tejjel is fogyaszthatjátok, ezért megunni is nehéz.

 

Ugyancsak nagyszerű választás lehet a házi sütésű muffin. Ne aggódj, a muffinokat könnyen el lehet készíteni: csupán a gondosan kiválasztott hozzávalókat kell összekutyulnod és mehet is a papírokkal bélelt sütőformába. Valójában bármilyen egészséges étellel gazdagíthatod a tésztáját, sőt az édestől a sósig számtalan ízzel próbálkozhatsz. A lényeg, hogy figyelj oda az összetevőire. Ahogyan a müzli kapcsán, muffinból is millió egészséges receptet találsz itt az interneten.

A változatosság kedvéért, na meg azért, hogy akár több napra is előkészülhess, süss kekszet olyan hozzávalókból, amelyek egészségesek. A teljes kiőrlésű lisztek használata alap, az ízesítéshez pedig magvakat és zöldségeket is választhatsz. Számtalan variáció készülhet kekszből, csak a képzelet szabhat határt a kreativitásodnak.

Ha sem időd, sem energiád sütni, van néhány alap ötlet, amit segítségül hívhatsz. A jó öreg szendvics bármikor kihúzhat a bajból, egyetlen gond van vele, hogy hamar unalmassá válik. Ha nem akarsz ezzel bajlódni, na meg szeretnél bevágódni a gyerekeknél, egy túrórúdi is tökéletes választás a könnyű tízóraira – persze a napi édességadag mértékét tartva. Utóbbiból vannak olyan változatok is, amelyek joghurtos bevonattal és kevesebb cukorral készülnek, ezért céltudatosan is választhatjuk tízóraira, uzsonnára vagy akár sportolás utáni gyors fehérjepótlásnak ezeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top