Életmód

Ezért ne hagyja ki a gyerek a tízórait

Tényleg közhely, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, ám nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. Ahogyan azt sem, hogy minden gyereknek szüksége van tízóraira is. Elmondjuk, miért.

 

Ahogyan a nagykönyvben is meg van írva, ideális esetben az iskolás gyerekek otthon reggeliznek, az iskolában tízóraiznak, aztán a jól megérdemelt ebédet is elfogyasztják. Ám az élet mindig felülírja az útmutatókat és szinte biztos, hogy sok gyerek alkalmanként lemarad a reggeliről, vagy épp sem neki, sem a családnak nem igénye a korai étkezés. A tízórai kapcsán már más a helyzet, hiszen a kicsik az iskolában közösen esznek, míg a nagyobbak is jórészt ugyanakkor fogyasztják el az ételeiket – már ha van nekik.  Ahogyan a reggeli, sajnos sok esetben a délelőtti étkezés is ugyanúgy kimarad. Ez pedig láthatóan vagy láthatatlanul is kihat a gyerek napi teljesítményére, közérzetére. De elég, ha csak belegondolunk: egyáltalán nem jó éhezni. Csak mi, felnőttek ezt másképp kezeljük.

A legtöbb szülő tudja, milyen az, ha a kisgyerek belefeledkezik a játékba. Hasonló a helyzet a nagyobbakkal is, ugyanis ők is hajlamosak arra, hogy inkább a társasági életet válasszák az étkezések helyett. A szülők felelőssége ezért nem szűnik meg ott, hogy reggelente iskolába engedik a gyerekeket, hanem segíteniük kell nekik abban, hogy olyan rendszert állítsanak fel a távol töltött órákban is, amelyik az egészségüket szolgálja. A helyes táplálkozás két alappillére a rendszeresség és a változatosság.

 

Sokan nem is tudják, hogy az iskolás gyerekeknek akár több kalóriára is szükségük lehet az ideális “működéshez”, mint a dolgozó felnőtteknek. Az iskolások energiaigénye ugyanis a kor, nem, testtömeg és aktivitás alapján napi 1300 és 3300 kalória között változik. Persze a túlsúly is egyre több családot érint, ezért sem mindegy, milyen összetételű étrendhez szokatjuk a gyerekeket. A napi többszöri étkezés nemcsak a diétázók esetében fontos, hanem a gyerekeknél is ragaszkodni kell ahhoz, hogy legalább ötször egyenek. A tízórai például feltölti őket és nemcsak a táplálkozásuk lesz egészségesebb, hanem az órákon is jobban és hosszabb ideig tudnak koncentrálni, ha nem éhesek – arról nem is beszélve, hogy ez kihat a teljesítményükre is.

Azok a szülők, akik otthonról csomagolnak tízórait, kérdezzék meg a gyerekeket, hogy mit szeretnének enni, így ugyanis nagyobb eséllyel ürül ki a suliban az ételes doboz. Az ételeket érdemes vonzóvá tenni a tálalással, csomagolással is. Az édességek közül pedig olyat kell választani – lehetőleg tejes vagy gyümölcsös desszertet –, amelyik előállításánál szempont az egészség is. Lényeges, hogy kerüljük a cukor túlzott bevitelét, hiszen ez túlsúlyhoz, vagy akár cukorbetegséghez is vezethet. Éppen ezért lehet jó megoldás, ha tízóraira fehérjedús ételeket csomagolunk.

Figyeljünk oda azokra a napokra, amikor a gyerek edzeni megy, ugyanis még fontosabb ilyenkor a fehérje- és a folyadékpótlás. Az sem mindegy, miben hordják a kicsik az ételeket: a BPA-mentes doboz a legjobb választás, abban ugyanis nincsenek egészségre káros anyagok – ellentétben a többi műanyaggal. Ha pedig valaki egészségesen szeretne étkezni, úgy kell felépítenie a napi táplálkozásokat, hogy ezt mindenképpen tartsa szem előtt: ideális esetben 20-20 százalékot tesz ki a reggeli és a vacsora, 10-10 százalékot ad a tízórai és az uzsonna és a legfontosabb étkezés, az ebéd az energiabevitel 40 százalékáért felelős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top