Életmód

A szenvedéllyel végzett munka megtérül – különleges fa szemüvegek készülnek Kőszegen

Kuntner István különleges fakeretes szemüvegeket készít Kőszegen. A fa iránti szeretete és a munka iránti alázata példaértékű. Sikertörténete pedig mindenkinek inspiráló lehet.

Nagyon fontos (lenne), hogy azzal foglalkozhassunk, amit igazán szeretünk. Első lépésként rá kell jönnünk, hogy mi az, ami érdekel minket, ez sok minden lehet, egy tevékenység, de akár egy anyag is. Ha ez megvan, akkor jön az elmélyedés és, ha mindez igazán fontos nekünk és kitartunk mellette jönni fognak a lehetősek. Persze mindez egy hosszú és nehéz folyamat is lehet éppen ezért jók az olyan inspiráló sikertörténetek, mint Kuntner Istváné, aki jelenleg különleges fakeretes szemüvegeket gyárt, amik még az Oscar-gálára is eljutottak.

Szenvedélye a fa

Kuntner István a fa szerelmese , az édesapja és a bátyja is asztalos. Ő maga 13 éves kora óta foglalkozik a különböző faanyagok megmunkálásával. A főiskolán faipari mérnökként végzett, utána pedig Londonban próbált szerencsét, egy fapadlókat gyártó cégnél dolgozott, majd asztalosmunkákat végzett.

Amióta az eszemet tudom én fával foglalkozom. Otthon van egy családi asztalosműhelyünk. Nagyon érdekel az asztalosság meg maga a fa, minden, amit fából lehet készíteni

Az új kihívás

István első londoni főnöke tudta, hogy őt minden érdekli, ami fa, így nem véletlenül őt kereste meg, amikor felmerült, hogy divatcikkeket is lehetne gyártani fából. Unalmas már, hogy minden csak bőrből, szövetből vagy műanyagból van, mért ne lehetne fából táskát vagy éppen szemüveget gyártani? István valóban vevő volt az ötletre, tanulmányozta, hogyan lehetne fából készült szemüvegeket gyártani. 2015 januárjától kísérletezett, optikusokkal konzultált, nagyjából másfél évébe telt, amíg megszületett a megfelelő technológia.

Én nem vagyok szemüveges ezért tanulmányoztam a szemüvegesek szokásait, szükségleteit. Emellett pedig fontos volt, hogy milyen anyagok, lakk, ragasztó, használata a legoptimálisabb

Szemüveg fából

A fakeret rétegelt furnérlemezekből áll össze. Ezeket összeragasztják és István ezután alakítja ki a formáját, egy vákuumos technológiával formára hajlítja őket. A szemüvegek megrendelés szerint 10-15 fajta fából készülhetnek. Rendelhető matt és fényes kivitelben is. A szín és a forma rengetegféleképpen variálható, egyedi darabok készülnek. István talán ezt szereti az egészben a legjobban, hiszen imád egyedi dolgokat létrehozni, a keretformákat is ő találta/találja ki. Egy szemüveg átlagosan másfél hét alatt készül el. Dioptriás és napszemüvegek egyaránt készülnek.

Most már 10-15 forma közül lehet választani, amiket én találtam ki, de mindig születnek új ötletek is

Fakeret az Oscar-gálán is

A faszemüveg már az Oscar-gálán is feltűnt: Jamie Donoughue, egy koszovói alkotó kisfilmje bekerült a 2017-es jelöltek közé, az ő stábja a különleges napszemüvegekben érkezett a gálára. István örül ennek, de nem a siker az elsődleges célja

Hihetetlenül jóleső érzés hogy amit csinálok az ennyire tetszik az embereknek,de a sikerektől nem lettem más ember. Szeretem amit csinálok, úgy gondolom h ha valaki nagyon szereti a szakmáját és kitartóan halad a kitűzött céljai felel akkor a siker sem fog elmaradni,de nem a siker a végcél! Nem az a lényeg hogy mennyi sikert értünk el hanem az, hogy az oda vezető utat szenvedéllyel éljük meg.

Itthon az igazi

István és párja, Zsuzsi 2005-ben mentek ki Londonban, de semmiképpen nem akartak ott maradni, pár évet terveztek, amiből tizenegy lett. A fa szemüvegek gyártása egy remek lehetőség volt arra is, hogy hazajöjjenek. 2016 júniusában költöztek haza. István először a családi műhelyben készítette a szemüvegeket, azóta lett erre a célra egy külön műhely. A termékeket egyelőre kis tételben gyártják és csak külföldre szállítanak, a központ Londonban van. De Zsuzsi és István Kőszegen sokkal jobban érzik magukat, mint külföldön. Itthon vannak igazán otthon.

Amikor kimentünk Londonba, szerettünk volna kiszakadni egy kicsit Magyarországról. Rengeteg tapasztalatot és barátot szereztünk, de közben lemaradtunk sok fontos családi eseményről. A kint töltött idő ahhoz is kellett, hogy tisztábban lássuk, jó itthon élni, és kint sincs kolbászból a kerítés. Szerintem, ha az ember igazán akar valamit, azt itthon is meg tudja valósítani, ha megvan hozzá a tapasztalata.

Egymást kiegészítve

István és a párja, Zsuzsi már házasok és munkatársak is. István a tervezést és a gyártást intézi, Zsuzsi a szervezést. Így remekül kiegészítik egymást, de mint mondták, ugyanazt a folyamatot nem tudnák békében egymás mellett csinálni. Így azonban tökéletes az összhang.

Zsuzsi leveszi a terheket a vállamról, hogy teljes erőmmel a tervezésre és a gyártásra koncentrálhassak.

Mindenki meglepődik

István nem hord szemüveget, neki elsősorban a fa a fontos, Zsuzsinak viszont van fakeretes dioptriás és napszemüvege is. Volt, hogy optikába kellett vele mennie, ahol először nem hitték el, hogy tényleg fából van a különleges szemüveg, csak miután Zsuzsi képekkel bizonyította, hogy a férje gyártja őket. Zsuzsi azt is elmondta, hogy a fa szemüvegeket valahogy természetesebb érzés viselni, mint a műanyagot.

Messziről a matt szemüvegről lehetne tudni, hogy fából van, mert joban látszik az erezete. A fényesről messziről csak azt látják, hogy különleges, meglepődnek, amikor kiderül, hogy fából van.

Fakosztüm és még több egyedi dolog

István a főnökével egyszer együttműködött egy fából készült kosztüm elkészítésében is. Egy fekete anyagra varrtak rá több száz gyémánt alakú, kivágott furnérlemezt. Nagyjából két hónap alatt készült el, a végeredmény lenyűgöző látvány. István egyébként továbbra sem hagy fel a kísérletezéssel és az egyedi dolgok gyártásával, egyedi bútorokat is szeretne készíteni, természetesen a fát kombinálja majd más anyagokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top