Életmód

Biztos, hogy jó helyen van a routered?

Nálunk rengeteg gondot okozott, amíg megtaláltuk a megfelelő helyet, és végre nagyjából egyformán jól sugároz a router mindenfelé a házban. Arról nem is beszélve, hogy ha az ember gigapénzt fizet azért, hogy gyors legyen az internete, akkor baromira bosszantja, ha mégsem működik jól. Ez lehet az oka!

Akár kétszer olyan gyors is lehet az interneted, ha a router a megfelelő helyen van a lakásodban. A wifi használata felemelő, ha megfelelően működik, de sokunkat halálra idegesít, ha szakadozik és állandóan belassul. A routert nem érdemes eldugott helyre rakni, még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy nem a legmegfelelőbb lakásdísz. A vételt ugyanis komolyan befolyásolja, hogy központi helyen áll-e. A jó és erős vétel kedvéért tedd inkább egy olyan helyre, ahol nem árnyékolja fal, és nincsenek akadályok sem. Sokan a földön tartják, de az nagyon nem praktikus, mert az aljzatba sugározza majd a jelet. Egyébként is érdemes egy magasabb pontra elhelyezni, legalább egy asztalra, onnan sokkal jobb lesz a vétel, hidd el!

A kábelek meghajlása vagy törése szintén sokat ronthat a hatékonyságon, így érdemes ellenőrizni a falba vagy egyéb helyekre fúrt szerelési lyukakat, amelyeken a vezeték átmegy. Egy átlagos router hatótávolság 30 méter körül van, a falak és a bútorok vastagsága viszont sokat ront a vételen. Az elektromos készülékek is nagyon zavarhatják a sugárzást, így nem érdemes a tévé, a hangfalak, de még a laptop közelébe sem tenni.

A modernebb routereknek két antennájuk van, és az antennák vonalához képest merőleges a kisugárzásuk. Éppen ezért érdemes az antennákat különböző irányba megdönteni, hogy a jelek mindenfelé szabadon terjedhessenek, így sokkal jobb minőségű és gyorsabb is lehet az internet. Fémtartalmú dolgot biztosan nem jó a router közelébe rakni, mert visszaveri a wifi jeleit, így komolyan csökkenti annak hatótávolságát. Egy többszintes házban érdemes a középső szinten elhelyezni, de még így sem biztos, hogy mindenhol jó lesz a vétel.

 

A legfontosabb, hogy megfelelő helyen álljon, különben lőttek a gyors internetnek

 

Nálunk például hiába volt a földszinten egy baromi jó router, egyszerűen az emeleten már nem működött a wifi, ugyanis a vastag betonfödémen nem ment át a jel. A gyerekek állandóan nyávogtak, hogy szar az internet, nem tudnak videót nézni, mert állandóan leáll, szakadozik. Mi ezért 2 routert tartunk a házban, egyet fönt, egyet pedig lent. Azóta működik rendesen az internet, nincs nyávogás se fönt, se lent. Persze még most is sokszor előfordul, hogy egy nagyobb fájl letöltésénél annyira megterheli a hálózatot, hogy máshol minden belassul, de azért ezt ki lehet bírni. Nemrégiben gyorsabb teljesítményű internet-előfizetésre váltottam, és a szerelők mesélték, amikor nálunk jártak, hogy hiába ígéri a szolgáltató az x sebességet, az szinte egyetlen lakásban sem valósul meg végül

– mesélte az NLCafénak egy kétgyerekes anyuka, aki kertes házban lakik, és náluk az internet sebessége állandó gondot jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top