Életmód

Lehet, hogy te is demiszexuális vagy, csak nem tudsz róla?

A demiszexualitás kifejezést ritkán halljuk, pedig több emberre jellemző, mint ahányan gondolnák magukról.

Olyan emberekre használjuk a demiszexuális jelzőt, akik csak akkor éreznek szexuális vonzalmat, ha valamilyen fajta erős érzelmi kötelék fűzi őket az adott emberhez. Nem is muszáj, hogy ez a kötődés feltétlenül romantikus legyen, lehet baráti alapon is olyan erős, hogy vonzalom ébredjen a demiszexuális egyénben. Valószínűleg már ebben a definícióban is sokan magukra ismernek, de azért mutatunk 5 jelet, ami arra utalhat, hogy demiszexuális vagy.

1. Szükséged van erős érzelmi kötődésre a szexhez
Nem számít, ha Ryan Gosling megtestesült mása ül veled szemben a randin, ha nem tudsz érzelmileg kapcsolódni vele, akkor nem ébred benned vonzalom iránta. Az igazán jó párkapcsolatokban az erős érzelmi kötődés és a fizikai vonzalom egyszerre van jelen, de hagyományosan először a fizikai vágy jelenik meg. A demiszexuálisoknál ez fordítva működik.

2. Együtt tudsz érezni az aszexuális emberekkel
A demiszexualitást az aszexualitás egyik formájának írják le. Az aszexuális embert nem érdekli a szex, vagy csak nagyon speciális helyzetben lehet felkelteni a vágyát. Sokszor keverik az emberek ezt a két fogalmat, pedig a demiszexuálisnak nem közömbös a szex, csupán arra van szüksége, hogy először az érzelmeit stimulálják, és csak utána a testét.

3. Néha úgy érzed, visszataszító a szex
Amikor szexre kerül a sor, gyakori, hogy a demiszexuális ember magát az aktust visszataszítónak, gusztustalannak érzi. Olyan testiségnek, amire jobb nem is gondolni, hát még beszélni róla. Nincs ezzel semmi baj, ez csak annyit jelent, hogy másképp éled meg a saját szexualitásodat, mint a többség. És ha a megfelelő emberrel kerülsz szexuális helyzetbe, akkor már nem fogod úgy érezni, hogy gusztustalan lenne.

4. Nagyon mélyen kötődsz a barátaidhoz
Az érzelmi kötődés nemcsak a párkapcsolatban, hanem a barátságban is nagyon fontos számodra. Vannak, akiknek több tucat barátjuk van, de egy demiszexuálisnak pár ember fér csak bele, hiszen rengeteg energiát és törődést visz egy baráti kapcsolatba is. Épp ezért nincsenek felületes ismerőseid, minden ember az életedben rendkívül fontos neked.

5. Azt mondják rólad, hogy túl nagyok az elvárásaid
Gyakran szembesülsz azzal a váddal, hogy túl nagyok az elvárásaid egy kapcsolatban, és hogy nem fogsz magadnak párt találni, ha nem adod lejjebb. Úgy tűnik, mintha egyedül lennél azzal, hogy nem akarsz csak a szex kedvéért szexelni, és egyáltalán nem vonzó számodra, hogy alkalmi kapcsolatokba kezdj. Demiszexuálisként a szexuális vonzalomhoz szükséged van arra, hogy bizonyos kritériumoknak megfeleljen a partnered. Nem kell kompromisszumokat kötnöd, csak akkor menj bele szexuális együttlétbe, ha maximálisan úgy érzed, neked való a másik ember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top