nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Erős képek mutatják be, milyen, ha különleges testbe születik az ember

Erős képek mutatják be, milyen, ha különleges testbe születik az ember

Milyen lehet egy olyan testben élni, amely nem felel meg azoknak a szépségideáloknak, amikre a ma embere mindennél jobban vágyik? Egy fogyatékkal élő fotós megmutatja.
NLCafé
f Ajánlom

„Az édesanyámtól örököltem a világoskék szemem, dédanyámtól a gömbölyded orrom, dédapámtól a fecsegés képességét, az édesapámtól pedig egy idegrendszeri rendellenességet, amit úgy hívnak, Charcot-Marie-Tooth betegség. Ennek köszönhetem, hogy a világot olyan perspektívából láthatom, ahogy csak kevesen. Gyerekkorom óta kiélezett figyelemmel pásztázom a környezetem, elég egy apró gödör a járdán, egy kis egyenetlenség a burkolaton, és a kellemes séta egy szempillantás alatt katasztrofális esésben végződik” – írja Sophie Klafter a Lens Culture oldalán, ahol azt a sorozatát mutatja be, melynek főszereplői hozzá hasonlóan olyan adottságokkal születtek, amelyek eltérnek azoktól a szépségideáloktól, amelyek a mai embert a sírba kergetik.

„Különleges testi adottságomnak köszönhetem, hogy kialakult bennem a vágy, hogy az emberi test sokféleségét dokumentáljam, amihez a legtökéletesebb eszköz a fényképezőgép. Arra is rájöttem, hogy fotós utazásom tökéletes tárgyával is rendelkezem: önmagammal. A sorozatom első képeit önmagamról készítettem, a munka pedig felért egy terápiával. Kislányként tudtam, más vagyok, mint a többi lány. Számomra ők voltak azok a jómódú gyerekek, akik gazdag apukával és gyönyörű édesanyával rendelkeztek. A településen, ahol laktam (New Yorktól kb. 1 órára), erős volt a rivalizálás, akármerre néztem, mindenütt elegáns táncosokat és kisportolt testű sportolókat láttam. Velük ellentétben én mindig is túlsúlyos és alacsony voltam, ráadásul a vele született betegségem továbbterjedt a karjaim és a lábaim izomzatára is.”

»Self Portrait« című sorozatomat 18 éves koromban készítettem, abban a korban, amikor minden gondolatom a testsúlyom, szexuális kisugárzásom és betegségem előrehaladott állapota körül forgott. Ezekkel a képekkel nemcsak a bennem munkálkodó önkontrollt és bizonytalanságot akartam megmutatni, de azt a vágyamat is, hogy újraírjam az ideális test fogalmát. Azáltal, hogy megmutattam magam a kamerának, megléptem, hogy azt emeljem a magasba, amim van – és ne azt, amim nincs. Ez a fotósorozat lett aztán az ugródeszka azokhoz a portrékhoz, amelyeken azt mutatom meg, milyen egy »tökéletlen« testben élni. Felelősségem ezt megmutatni.”

 

Megosztás Facebookon