Életmód

Ez a baj a modern kapcsolatokkal egy pszichológus szerint

Egy szociálpszichológus szerint az irreális elvárásainkkal van a probléma...

Rengeteget lehet olvasni arról, mennyire nehéz kapcsolatokat és kiváltképp párkapcsolatokat kialakítani a mai, elidegenedett társadalomban. Ráadásul ha mindez nem lenne elég, megtartani sem sokkal könnyebb őket.

Egy szociálpszichológus, Eli Finkel úgy gondolja, elsősorban bennünk van a hiba, mégpedig irreálisan magas elvárásainkkal. Az Illinois-i Egyetemen tanító Finkel nemrég megjelent párkapcsolati témában írott könyve (The All-Of-Nothing Marriage: How the Best Marriages Work) apropóján magyarázta el a The Atlanticnek, hogyan változott a házassághoz való hozzáállásunk és a házastárs felé támasztott elvárásaink.

Finkel szerint a legnagyobb probléma, hogy a kulturális változások következtében előtérbe került önmegvalósítás és önfejlesztés súlyát a partnerünkre toljuk: tőle várjuk a visszaigazolást, akinek nemcsak a párkapcsolatunkban kell jó partnerként működnie, hanem az is az ő feladata, hogy visszaigazolja kompetenciánkat és vonzó külsőnket. A szakértő szerint ez a legnagyobb gond, hiszen a túlzó elvárásokat lehetetlen teljesíteni, így pedig elégedetlenség és kudarc lesz a kapcsolat vége. Finkel azt mondja, próbáljuk tudatosan lejjebb adni az elvárásainkat – a boldog és hosszan tartó párkapcsolat érdekében.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top