Életmód

Ritka méhrák volt, amit erős menstruációnak és egyszerű stressznek hittek az orvosok

Hogy milyen érzés, 24 évesen egy rákdiagnózissal, majd a meddőséggel szembenézni? Lydia Brain első kézből tudja. Erről mesélt most.

A fiatal brit nő a Cosmopolitan brit kiadásának mesélt kálváriájáról, ami nagyjából 2 éve, egy repülőn kezdődött. „A gép épp csak leszállt, én pedig szedelőzködni kezdtem. Felálltam és elborított a vér” – kezdi vallomását Lydia, majd hozzátette, még csak 22 éves volt ekkor, és a helyzet miatt borzalmasan érezte magát.

Azt mondja, korábban is voltak már erős menstruációi, de ez mindent megváltoztatott. „Először azt hittem, elvetéltem. Hogy terhes voltam, csak nem vettem észre. Mikor végre eljutottam a mosdóba és kidobtam a véres ruhámat, sokáig csak ültem, és zokogtam egy olyan gyermek miatt, aki soha nem is létezett.”

Lydia azt mondja, közvetlenül az eset után orvoshoz ment, ahol megállapították, az erős vérzést nem vetélés okozta. Tovább azonban nem akarták vizsgálni, mint mondja azért, mert túlságosan fiatal volt. „Annyit mondtak, valószínűleg az engem ért stressz miatt volt a szokásosnál is erősebb a vérzésem. Hiába mondtam, hogy nem vagyok stresszelős típus, egyszerűen elengedték a fülük mellett a dolgot.”

A fiatal nőnek ezt követően még erősebbek lettek a ciklusai. Mint mondja, volt olyan, hogy ébresztőt kellett beállítania az éjszaka közepére, hogy ne felejtse el kicserélni a betétjét, annyira erős volt a menstruációja. „Végül, mikor már olyan vérszegény voltam, hogy képtelen voltam kettő után ébren maradni, folyton szédültem, és többször el is ájultam, az orvosok úgy döntöttek, hogy kivizsgálnak.”

A vizsgálatok során derült ki, hogy Lydia a méhrák egy meglehetősen ritka válfajában szenved. Az orvosok két gócot is találtak a fiatal nő méhében, ám csak az egyiket tudták teljesen eltávolítani. „A másik annyira mélyen be volt ágyazódva a méhem falába, hogy az egyetlen megoldás az eltávolítására a hiszterektómia volt. Mikor az orvos közölte velem a hírt, teljesen lefagytam.”

A most 24 éves nő azt mondja, egy gyerekzsivajjal teli otthon volt minden vágya, így a méhének eltávolítása, ezzel együtt a meddőség sokkolta őt. „Egy ideig nem éreztem semmit, végül az operáció után, mikor egyedül maradtam, zokogni kezdtem. Még mindig nem fogtam fel igazán, és egyelőre nem is akarom. Még van néhány évem, míg ez akut probléma lesz. Majd a jövőbeni énem foglalkozik a gyerekvállalással.”

Olvass még többet a menstruációról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top