Életmód

El kéne felejteni a vécépapírt, vannak országok, ahol tudnak jobbat

Ha voltál már bármelyik arab országban, akkor tudod, miről van szó.

„Ha lekakilnád a kezed, akkor nemcsak letörölni akarnád” – hangzik el az attn videójában, ahol azt mutatják be, hogy vannak olyan országok, ahol nem vécépapírt használnak, hanem vizet. Én eddig Jordániában és Dubajban voltam, ott van egy zuhanycső a vécé melletti falon, és a nyilvános vécé bidéként is működik. Ami európai szemmel szerintem először zavarba ejtő, főleg ha nem vagy képben előtte, hogy mi vár rád. Nyilván az első gondolatod, hogy akkor most tényleg azért van-e itt ez a zuhany, amire gondolsz. (Megmosni a feneked…) Aztán nem mered használni, mert félsz, hogy mindened tök vizes lesz. De aztán, amikor rájössz a nyitjára, valóban ezerszer jobb érzés, mint vécépapírt használni.

A videó szerint 15 millió fát mentenénk meg évente,  ha nem használnák vécépapírt. Amit még felhoznak ellene, hogy fehérítő és formaldehid van benne, ami irritálhatja a bőrt, és különben is a bidét használó emberek körében kevesebb a húgyúti fertőzés. Itt ajánlom nagyon Giulia Enders Bélügyek című könyvét, amiben azt is leírja, hogy valójában az ülő póz se a legjobb a vécén,  és egészségesebb a guggolás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top