Életmód

Nagy gondot okoznak a kopott bankjegyek

Különös problémára hívja fel a figyelmet a Népszava egyik cikke: nehezen tudják beazonosítani a papír bankjegyeket a látássérültek. Az MNB szerint a nyomdatechnológia a ludas.

Alig, vagy igen nehezen tudják beazonosítani tapintással a magyar bankjegyeket a látássérültek. Ennek oka az, hogy bár a bankjegyeken szerepelnek kitapintható jelzések, amelyek megkönnyítenék az azonosításukat, ám ezek hamar lekopnak, így a látássérülteknek trükköket kell bevetniük ahhoz, hogy tudják, éppen milyen címlet van a kezükben.

A Népszava megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot a témában, ahol közölték: a megújított forintsorozat bankjegyein több, tapintással érzékelhető felület található, ám ezek a felületek a használat során kophatnak, intenzitásuk gyengülhet. Ilyen kitapintható elem például az értékjelzés, a Magyar Nemzeti Bank felirat, a portrék egyes elemei is.

Azt is írják, hogy nem érhető el nyomdatechnológiai megoldás, amely az egyes címletek még határozottabb azonosítását szolgálja a látássérült emberek részére. Az MNB egyeztetve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével eddig 202 olyan okostelefont adott át a szövetségnek, amire feltelepítettek egy bankjegyazonosításra is alkalmas programot.

A bankkártya nagyban megkönnyíti a láttássérült emberek pénzhasználatát, de bevett szokás még a többrekeszes pénztárca használata, illetve bankjegyek különböző módon történő összehajtása is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top